Відключення світла вночі тривають: В "Укренерго" пояснили, чому немає електроенергії та чи пов'язане це з експортом

В Україні нічні відключення світла спричинені значним дефіцитом електроенергії через втрати генеруючих потужностей внаслідок обстрілів, а також підвищеним нічним споживанням. Попри дезінформацію, Україна не експортує вночі електроенергію до Європи, а навпаки, отримує допомогу від європейських країн для стабілізації енергосистеми, передають Патріоти України.

Про це повідомляє ДТЕК. В Україні постійно відключають світло по ночах, і це викликає багато питань та незадоволення серед населення. Важливо розуміти, що причина не тільки в дефіциті електроенергії, а й у специфіці роботи енергосистеми.

Перш за все, ДТЕК зазначає, що українська енергосистема зазнала значних втрат через обстріли. Внаслідок цього було втрачено близько 9 гігават потужностей, що складає приблизно половину минулорічного пікового споживання взимку.

Цей дефіцит є цілодобовим і суттєво впливає на можливості забезпечення електроенергією всієї країни. Декілька ключових факторів впливають на необхідність відключення світла вночі:

  • відсутність сонячної генерації: сонячні електростанції, які вдень постачають енергосистему чистими кіловатами, вночі не працюють. Це зменшує загальну доступну кількість електроенергії;
  • гідроелектростанції: вночі гідроелектростанції закачують воду для подальшого використання, що потребує значної кількості електроенергії. Це додаткове навантаження на енергосистему;
  • нічне споживання: через відключення світла протягом дня, багато споживачів переносять свої побутові справи на ніч. Вночі працюють холодильники в супермаркетах, бойлери, пральні машини та інші побутові прилади, що підвищує споживання електроенергії.

Останнім часом в інтернеті поширюються скріншоти, які нібито свідчать про експорт електроенергії з України до Європи. Однак це дезінформація, яка є частиною російських інформаційно-психологічних операцій (ІПСО). Насправді жодного експорту не відбувається.

Технічні перетоки електроенергії означають, що електрика може заходити в енергосистему України, але не залишається в ній. З 12 травня Україна взагалі не експортує електроенергію.

Наразі українська енергосистема працює у постійній напрузі, намагаючись забезпечити населення електроенергією в таких складних умовах. Європейські країни допомагають Україні з енергопостачанням, що дозволяє підтримувати стабільну роботу енергосистеми.

Щоб переконатися в цьому, можна перевірити сайт ENTSO-E у спеціальній вкладці "Scheduled Commercial Exchanges", де відображаються торгові операції. Там видно, що з України до Європи не надходить електроенергія, а навпаки, європейські країни допомагають Україні.

"Набагато легше це робити, коли банки бачать...": У ДТЕК розповіли, як Україна може найшвидше подолати дефіцит електроенергії

понеділок, 22 липень 2024, 20:55

Україні потрібно прискореними темпами нарощувати будівництво нових вітрових електростанцій (ВЕС), що допоможе зменшити дефіцит потужності в енергосистемі, який виник через обстріли енергетики з боку загарбників. Про це заявив гендиректор енергокомпанії...

Відключення світла вночі тривають: В "Укренерго" пояснили, чому немає електроенергії та чи пов'язане це з експортом

понеділок, 22 липень 2024, 17:50

В Україні нічні відключення світла спричинені значним дефіцитом електроенергії через втрати генеруючих потужностей внаслідок обстрілів, а також підвищеним нічним споживанням. Попри дезінформацію, Україна не експортує вночі електроенергію до Європи, а н...