Відключення світла затягнуться на кілька років? Українців закликали звикати до нової реальності

Росія поставила собі за мету повністю знищити теплові станції і за можливості завдати максимальної шкоди гідрогенерації. І хоча поки що загальна ситуація в українській енергетиці не критична, жителям країни доведеться жити в режимі відключень електроенергії кілька років - адже для того, щоб повністю покривати споживання, генеруючих потужностей, що генерують, все ж, не вистачає.

Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Він зазначив:

  • протягом найближчих 2-х років Україна має максимально відновити пошкоджені енергооб'єкти;
  • "потім в періоді між 2 і 5 років ми зможемо відновити генерацію до ситуації, коли обмежень споживачів взагалі не буде".

"Триває процес вибивання нашої генерації. ... Зараз загальна ситуація – це нестача генераційних потужностей у системі. Але все, що ми можемо зробити – це звикати до того, що це нормальний стан речей", – визнав експерт.

При цьому він наголосив: не обов'язково, що відключення відбуватимуться щодня. Адже вони залежать від великої кількості параметрів:

  • погоди;
  • температури;
  • пори року.

"Взимку складніше. Буде важким липень, перші декади серпня. ... Однак я впевнений, що вся критична інфраструктура буде заживлена", – визнав Харченко.

На скільки відключатимуть світло

Водночас він зазначив: до повноцінного відновлення генерації електроенергію українцям відключатимуть на кілька годин на день. При чому для Києва цей час буде більшим, ніж для інших регіонів. Зокрема:

  • по Україні відключення триватимуть по 4-6 годин протягом доби;
  • у Києві – 6-8 годин.

Українці можуть впливати на відключення світла

Водночас українці можуть впливати на відключення електроенергії – адже багато в чому від їхніх дій залежить тривалість обмежень. Робити це можна, економно споживаючи ресурс.

"Обсяги відключень напряму залежать від того, наскільки ощадливо до споживання електроенергії ставляться споживачі. Завдяки свідомому використанню енергії обсяги знеструмлень може бути зменшено", – розповіли в уряді.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...