"Відкритий і нахабний грабунок": Нафтогазова асоціація України лобіює завищені ціни на бензин та прикриває монопольну змову, - ЗМІ

Мережі заправок ОККО, WOG та SOCAR "знаходяться в монопольній змові і завищують ціни на бензин і дизпаливо", повідомляють Патріоти України з посиланням на УНН.

Так ціна на заправках цих мереж перевалила за 31 гривню. При цьому в недавньому прайсі на дрібний опт, який надає мережа ОККО, ціна на бензин в середньому по країні склала близько 24 грн за літр, а на заправках мережі досягла 31,99.

"Така різниця в цінах - це не що інше як відкритий і нахабний грабунок українських автомобілістів", - пише видання.

За оцінками експертів, вартість роботи заправки складає в середньому від 2,5 до 3 грн за літр. Тобто обґрунтована ціна на бензин А-95 з урахуванням заробітку АЗС має бути від 26 до 27 грн, а все, що вище - це надприбуток, який вдається отримувати завдяки монопольній змови мережі автозаправних станцій ОККО.

За даними ЗМІ, щоб обґрунтувати ціни на паливо, монополісти створюють різного роду асоціації, наприклад, Нафтогазову асоціацію України, якою негласно керують ТОП-менеджери мережі АЗС OKKO. Основне завдання цієї "контори", пише видання– "вибілювати своїх бенефіціарів як в ЗМІ, так і перед держорганами".

Є також експерти, готові пояснити, чому ціни на бензин в Україні постійно зростають.

"Думаю, відповідь лежить в тій же площині, що і щодо вартості біткоіна і Tesla. Але яким би він не був, ясно одне - українські імпортери енергоресурсів змушені дублювати цю динаміку", - прокоментував ціновий стрибок на паливо експерт, директор Консалтингової групи А- 95, редактор enkorr Сергій Куюн, якого ЗМІ називають "афільованим з монополістами".

Платити за надприбутки АЗС доводиться українським водіям: у вартості хліба, молока і інших продуктів першої необхідності закладена логістика, а це в першу чергу ціна на бензин, яка через картельну змову сьогодні набагато вище обґрунтованої вартості.

У грудні 2019 президенту Володимиру Зеленському довелося втрутитися і фактично змусити учасників Нафтогазової Асоціації України знизити ціни до обґрунтованого рівня.

"Можливо, настав час президенту знову сказати своє слово, оскільки інші важелі держрегулювання, явно не можуть стримати непомірні апетити паливного "картелю", - пише видання.


Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...