Скасуваии "транспортний безвіз" Україні: Польський уряд не домовився з перевізниками про розблокування українського кордону

Перевізники вантажів сусідньої держави не бажають вільної конкуренції з українськими колегами, навіть на тимчасових засадах

Польський уряд не домовився з перевізниками

Зустріч представників польських перевізників, які перекрили кордон з Україною для руху товарів, з представниками уряду Польщі закінчилася без домовленості. Про це повідомляє RMF24.

Перевізники налаштовані продовжити блокувати рух товарів через кордон з Україною. Один з представників акції протесту заявив, що вони "не почули ніяких пропозицій, пов’язаних зі своїми вимогами", тоді як ще один висловив сподівання, що зустріч стане поштовхом до того, що ці вимоги виконають.

Державний секретар Рафал Вебер сказав, що польський уряд не може на вимогу перевізників відновити вимогу дозволів для українських перевізників, тому що це рішення на рівні Брюсселя, і що Варшава намагається об’єднати довкола себе інші країни для лобіювання цього питання.

Державний секретар додав, що говоритиме з Києвом щодо відновлення порожніх смуг на пунктах пропуску для вантажівок, які повертаються до Польщі, і про електронну чергу.

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк на українському кордоні та перекривши усі пункти пропуску з Україною. Як повідомляють у Міжнародній транспортній асоціації України, акція заявлена терміном на два місяці.

Причиною своїх страйків поляки називають надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС. Водночас, в Єврокомісії наголошують, що "транспортний безвіз", діятиме до липня 2024 року, попри погрози з боку польських перевізників.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії перебувають не на території ЄС;
  • окрему чергу в е-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи Шлях.

Організатори протесту заявили, що блокуватимуть проїзд лише для вантажних автомобілів, а гуманітарні конвої та військову допомогу пропускатимуть.

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...