Відсутності "наддержави" ніхто не помітить: Іран готовий замінити Росію на світовому нафтовому ринку

Іран готовий збільшити видобуток нафти майже в три рази, до 6,5 млн барелів на добу. Про це заявив у понеділок міністр нафти Ісламської республіки Біжан Намдара Зангане, передають Патріоти України із посиланням на Finanz.ru.

За його словами, вийти на такі обсяги виробництва Тегеран міг би «легко», але «є сили, якого цього не хочуть». "Нафта - це нафта, це не тільки питання економіки», сказав Зангане, якого цитує агентство Shana.
«Нарощування нафтовидобувних потужностей Ірану збільшує безпеку і політичну силу країни», - додав він.

За даними ОПЕК, в березні Іран качав щодня 2,3 млн барелів на день. Обсяг додаткових поставок, який, за словами Зангане, готовий запропонувати Тегеран, складе таким чином 4,2 млн барелів на добу. Це практично відповідає поточним обсягам російського нафтового експорту - 4,5 млн барелів на добу.

До ковідної кризи Росія поставляла на світовий ринок більше - близько 5 млн барелів на день, але угода ОПЕК + продовжує зв'язувати руки російським нафтовикам. У травні, за даними ЦДУ ПЕК, видобуток в РФ становив 10,5 млн барелів на день.

За даними Bloomberg, державна видобувна компанія National Iranian Oil Co. (NIOC) почала технічну підготовку родовищ, вимушено зупинених два роки тому після того, як адміністрація Дональда Трампа ввела нафтове ембарго проти колись третього найбільшого добувача в ОПЕК.
В оптимістичному сценарії після зняття санкцій Іран зможе практично подвоїти видобуток і повернути його на досанкційні рівні (4,5 млн барелів на день) за три-шість місяців, говорять джерела Bloomberg.
Аналітики Goldman Sachs оцінюють потенціал Ірану скромніше: 1,5 млн барелів на день додаткової нафти може надійти на ринок у другій половині року. В цілому ж у постачальників з ОПЕК залишаються задіяними потужності з видобутку на 8,5 млн барелів на добу, підрахувало Міжнародне енергетичне агентство.
Цей обсяг, втім, включає квоти зі скорочення постачань в рамках угоди ОПЕК +. Проте, навіть після збільшення видобутку на 2 млн барелів на день, запланованого на квітень-червень, у ОПЕК залишаться непрацюючі свердловини потужністю 6 млн барелів на добу, оцінює МЕА. З урахуванням іранської нафти в ОПЕК є 7,5 млн барелів на день потенційних додаткових поставок.

Частину українців можуть позбавити субсидій - ось що потрібно зробити до 1 липня

вівторок, 14 травень 2024, 17:49

У 2024 році до 1 липня необхідно звернутися за продовженням житлових субсидій тим, хто одночасно відповідає ряду критеріїв, включаючи проживання на тимчасово окупованих територіях чи в зонах активних бойових дій. Це можна зробити особисто, поштою або о...

Не прогадайте! Які долари не приймуть в банках та обмінниках - ось що обов'язково треба перевірити

вівторок, 14 травень 2024, 16:44

В Україні частину купюр банки та обмінники можуть не приймати для обміну. Замість цього такі долари можуть прийняти на інкасо: таку послугу надають не всі банки, при тому купюри приймуть зі сплатою комісії. . Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA. Згідно ...