Війна не завада? Росія вперше за два роки знову стала найбільшим постачальником газу до Європи

У травні Росія вперше за майже два роки обійшла США та стала найбільшим постачальником газу до Європи, передають Патріоти України.

За даними аналітичного центру ICIS, на російський газ минулого місяця припало 15% всього обсягу постачань до ЄС, Великої Британії, Швейцарії, Сербії, Боснії та Герцеговини та Північної Македонії, повідомляє Financial Times.

Росія експортує газ на європейський ринок трубопроводами та танкерами (скраплений природний газ – СПГ, LNG).

Водночас частка скрапленого природного газу із США на ринку Європи зменшилася до 14%. До цього США випереджали Росію з вересня 2022 року, а з 2023 року на американський газ припадало близько п’ятої частини постачання LNG у регіон.

Аналітики ICIS пояснюють зниження експорту LNG із США збоєм на великому об’єкті з експорту скрапленого газу. Разом із тим, Росія збільшила експорт газу через Туреччину напередодні запланованого технічного обслуговування газопроводів в червні.

Головний аналітик ринків газу в ICIS Том Марзек-Мансер зазначає, що ця тенденція "навряд чи триватиме", оскільки Росія готується постачати більше LNG до країн Азії. Зокрема, Китай залишається найбільшим його споживачем, закупивши на кінець 2023 року понад 6,8 млн тонн LNG.

"Росія має обмежену гнучкість, щоб утримати цю частку (в Європі, – ред.), оскільки попит зростає напередодні наступної зими, водночас загальне виробництво LNG у США лише збільшується, а до кінця року на світовий ринок вийде ще більше нових потужностей", – пояснив Мансер.

Будемо без світла до 20 годин на добу! Як мешканцям багатоповерхівок підготуватись до зими

середа, 26 червень 2024, 14:58

Мешканцям багатоповерхівок в Україні важливо підготуватися до довготривалих відключень електроенергії взимку, зосередившись на утепленні будинків та забезпеченні резервного живлення для систем опалення. Для цього слід придбати зарядні станції, павербан...

Держава конфіскує у Фірташа та Новинського родовища стратегічних металевих руд, а у Ющенка з компаньйоном, що допомагає окупантам, - родовище газу

середа, 26 червень 2024, 13:39

Рада національної безпеки й оборони наказала анулювати низку спеціальних дозволів на користування надрами компаній, які належать підсанкційним бізнесменам Дмитру Фірташу, Вадиму Новинському та Вадиму Єрмолаєву. Про це повідомляється в указі президента ...