Військові в Україні тепер самі можуть вирішувати, хто отримає виплати: Що варто знати про зміни в законодавстві

В Україні військові тепер зможуть самостійно визначати, кому будуть надходити виплати у разі їхнього зникнення безвісти або полону. Таке нововведення дає захисникам більше контролю над забезпеченням їхніх близьких у критичних ситуаціях, передають Патріоти України.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Верховна Рада України у вівторок, 8 вересня, в цілому ухвалила законопроєкт №11407, за нього проголосував 301 депутат.

Прийнятий законопроєкт дозволяє військовим написати особисте розпорядження, у якому вони самостійно вказують осіб, які отримають їхнє грошове забезпечення, якщо вони зникнуть безвісти, потраплять у полон, стануть заручниками або будуть інтерновані до нейтральних країн. Це розпорядження зберігатиметься в особовій справі військовослужбовця в частині або підрозділі, де він проходить службу.

Якщо ж військовослужбовець не складе такого розпорядження, закон передбачає автоматичний порядок виплат за черговістю. Грошове забезпечення буде виплачуватися рівними частками в першу чергу дружині (або чоловікові), законним представникам малолітніх або неповнолітніх дітей, а також батькам військовослужбовця. Якщо ці особи відсутні, виплати перейдуть до повнолітніх дітей або рідних братів і сестер у загальному розмірі, що не перевищує 20% від усієї суми.

Як зазначає народна депутатка Ірина Геращенко, новий законопроєкт має на меті захистити права військовослужбовців, надаючи їм можливість самостійно вирішувати, хто з членів сім'ї або близьких людей отримуватиме їхні виплати у критичних ситуаціях. Це особливо важливо в умовах війни, коли захисники часто стикаються з ризиками зникнення безвісти або потрапляння в полон, а члени їхніх родин мають залишатися соціально захищеними.

Раніше уряд також спростив процес отримання виплат у разі загибелі військового або його поранення, що призвело до інвалідності. Тепер новий законопроєкт поглиблює цей підхід, зосереджуючись на тих, хто зник безвісти або потрапив у полон, та надає можливість самостійно розпоряджатися своїми виплатами.

Військові в Україні тепер самі можуть вирішувати, хто отримає виплати: Що варто знати про зміни в законодавстві

п’ятниця, 11 жовтень 2024, 7:57

В Україні військові тепер зможуть самостійно визначати, кому будуть надходити виплати у разі їхнього зникнення безвісти або полону. Таке нововведення дає захисникам більше контролю над забезпеченням їхніх близьких у критичних ситуаціях, передають Патрі...

Законопроєкт уже зареєстрований: В Україні можуть змінити спосіб виплати пенсій

п’ятниця, 11 жовтень 2024, 7:48

В Україні планують запровадити виплату пенсій не тільки через відділення державного поштового оператора "Укрпошта", але й за допомогою приватної компанії "Нова пошта". Такі зміни ще не затверджено, але відповідний законопроєкт уже зареєстрований, перед...