Влада Шотландії вирішила зекономити: Українським біженцям доведеться платити за обіди

Економія коштів в уряді Шотландії призведе до скорочення фінансування психічного здоров'я, благодійних організацій та соціальних служб. Українським біженцям у Шотландії доведеться платити 3 фунти стерлінгів за обід, хоча раніше вони отримували його безкоштовно, повідомляють Патріоти України.

Видання The Times пише, що міністерка фінансів Шона Робісон у листі до фінансового комітету Голіруда детально описала понад 188 мільйонів фунтів стерлінгів економії. Найбільший шматок - 115,8 мільйона фунтів стерлінгів - забрали в охорони здоров'я та соціального забезпечення, внаслідок чого постраждала Національна служба охорони здоров'я. Крім того, майже на 19 мільйонів фунтів стерлінгів урізали бюджети служб психічного здоров'я, національна служба догляду та соціальна допомога дорослим втратить 13,6 мільйона фунтів стерлінгів.

Частину зекономлених коштів отримають завдяки тому, що в першій половині року темпи використання нововідкритого фонду незалежного життя, що підтримує інвалідів, були нижчими, ніж очікували, а отже, грошей буде потрібно не так багато.

Скорочуються витрати на оптометрію, програми Covid-19, навчання у сфері освіти та оцифрування. Майже 8 мільйонів фунтів стерлінгів буде урізано з фондів центрального уряду, що виділяються організаціям третього сектору і спільнотам, а 6 мільйонів фунтів стерлінгів заберуть з підтримки студентів вищих навчальних закладів.

Витрати на маркетинг в уряді також скорочуються, зокрема в таких ключових сферах, як туризм і декарбонізація. З бюджету на поїздки буде вилучено 24 мільйони фунтів стерлінгів, що значною мірою є результатом закінчення пілотного проекту пікових залізничних тарифів.

Робісон заявила, що заходи були необхідні, оскільки уряд зіткнувся з додатковими витратами в розмірі 800 мільйонів фунтів стерлінгів. Як чинники вона назвала угоди з оплати праці в державному секторі, тривалу жорстку економію у Вестмінстері, інфляцію, пандемію і війну в Україні.

Протоколи про надзвичайні витрати, включно із заморожуванням найму і забороною на понаднормові, як очікується, заощадять 60 мільйонів фунтів стерлінгів, тоді як зменшення об'єму коштів, раніше призначених для виплати зимового пального, принесе 160 мільйонів фунтів стерлінгів.

Ще 460 мільйонів фунтів стерлінгів буде потрібно для того, щоб збалансувати бюджет на цей рік. За словами Робісон, пакет заходів дасть змогу вивільнити загалом 933 мільйони фунтів стерлінгів.

Минулого тижня Шотландська фіскальна комісія заявила, що криза видатків значною мірою виникла з вини уряду через його рішення запропонувати зарплату, вищу за інфляцію, та більш щедрі соціальні допомоги.

Розмитнення авто в Україні: Чи існують пільги і що треба знати

середа, 4 вересень 2024, 18:56

Українці можуть купити авто за кордоном, але для цього потрібно його розмитнити. Нині пільг на цей процес майже немає, передають Патріоти України. Для українців відмінили пільгу на розмитнення авто і тепер цей процес знову платний. Проте авто для війсь...

В Україні посилять пенсійні правила: Ось хто більше не зможе вчасно отримувати виплату

середа, 4 вересень 2024, 18:43

В Україні пенсійні правила посилять з 1 січня 2025-го. Це відбудеться в межах змін, що було ухвалено ще в 2017-му. В результаті ще більше українців не зможе вийти вчасно на пенсію (тобто в 60 років), передають Патріоти України. Як йдеться в матеріалі O...