Вловлює більше 99,995% падаючого світла: У США винайшли найчорніший матеріал у світі

Матеріал вже виставили на художній виставці під назвою «Спокута марнославства» на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Інженери з Массачусетського технологічного університету (MIT) винайшли найчорніший матеріал у світі. Він вловлює більше 99,995% падаючого світла. Матеріал виготовлений з вертикально вирівняних вуглецевих нанотрубок, вирощених на протруєній хлором алюмінієвій фользі, передають Патріоти України.

Його створили випадково. Дослідники експериментували з методами вирощування трубок на електропровідних матеріалах, таких як алюміній - вони хотіли підвищити їх електричні та теплові властивості. Колір отриманого матеріалу здивував команду, і вони зрозуміли, що винайшли, тільки після того, як виміряли оптичне відображення матеріалу.

Зараз матеріал виставили на художній виставці під назвою «Спокута марнославства» на Нью-Йоркській фондовій біржі. На матеріал поклали природний жовтий алмаз вагою 16,78 карата. Замість блискучого дорогоцінного каменю, який коштує 2 мільйони доларів, він виглядає як плоска і чорна порожнеча.
Однак, за словами групи, матеріал також має практичне застосування. За словами Брайана Уордла, професора аеронавтики і космонавтики в MIT, його можна використовувати в оптичних шторах, які зменшують небажані відблиски, щоб допомогти космічним телескопам переміщатися по орбіті. За його словами, матеріал можна зробити ще чорніше.

До того, як MIT розробив цей матеріал, компанія Surrey NanoSystems стверджувала, що їх розробка найчорніша в світі. Фарба на основі нанотрубок поглинає практично усе світло - до 99,96%. Наприклад, якщо посвітити на таку поверхню лазерною указкою, то точку від променя не буде видно.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...