"Вовина тисяча" ще нагадає про себе: Українцям загрожує подорожчання абонементів у спортзали та квитків у кіно

Виплата "тисячі за вакцинацію від влади" не зможе суттєво стимулювати споживчий попит. Однак ці гроші можуть спровокувати зростання цін на розваги та заняття спортом – ті сфери, на які їх дозволять витрачати. Зокрема, подорожчати можуть абонементи спортклубів, квитки на концерти та кіно і т.д, зазначають Патріоти України.

За словами заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, сказаними для Forbes, вартість таких послуг може зрости на 5-10%. Адже ці галузі страждають від недозавантаження. "Тисяча гривень – не та сума, яка могла б суттєво стимулювати споживчий попит. Але ціни в галузі культури та спорту можуть зрости на 5-10%", – зазначив він.

Чи спровокує тисяча за вакцинацію інфляцію

Втім, видача українцям грошей за вакцинацію не призведе до глобального зростання цін, упевнений Ніколайчук. За його словами, якщо за рахунок цього інфляція й збільшиться, то не набагато – на 0,1-0,2%.

Причина цього – частка спорту та розваг у загальному ВВП є невеликою. А тому якщо певне зростання цін і трапиться, то лише в деяких суміжних галузях:

  • залізничному транспорті;
  • авіаційному транспорті.

"У масштабах економіки ці суми незначні. За нашими оцінками, вплив програми обсягом 6 млрд грн на горизонті в 12 місяців може становити 0,1-0,2% ВВП", – зауважив Ніколайчук.

У Раді дали виплатам зелене світло

У Верховній Раді підтримали законопроєкт, який запускає роздачу "тисячі за вакцинацію від влади". На його підтримку народні депутати дали 285 голосів.

Ухвалений документ дозволяє Міністерству фінансів отримати з держбюджету додаткові кошти. Адже саме це відомство відповідатиме за розподіл грошей вакцинованим.

Також ці 3 мільярди підуть на підтримку бізнесу та найманих працівників у "червоних" зонах карантину. Кошти спрямують за новою бюджетною програмою Мінекономіки.

Крім того, документ збільшує очікування від ПДВ цього року на 1,9 млрд. грн. А також на 975 млн. грн – від податку на прибуток підприємств.

Хто зможе отримати "тисячу за вакцину"

Як запевнив речник президента України Володимира Зеленського Сергій Никифоров, 1000 грн отримають усі українці, які пройшли повний курс вакцинації. Прибутковий податок та військовий збір із отриманих грошей не стягуватимуться.

Попри те, що виплату планують проводити через програму Дія, стати одержувачами зможуть і ті, хто не зареєстрований у цій системі. Щоправда, як саме – уточнять пізніше. Представники влади запевняють, що буде розроблено окремий механізм.


На що можна буде витратити гроші

Використовувати гроші на свій розсуд українці не зможуть. Способи їхнього застосування чітко визначені. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, " тисячу за вакцинацію від влади" можна буде витратити на :

  • придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт;
  • заняття спортом;
  • подорожі Україною потягом або літаком.

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...