Вперше за 50 років: Deutsche Bank заявив про серйозні ризики для світової економіки

Зростаючі геополітичні ризики у світі можуть призвести до різких змін інфляційних очікувань та стагфляції у масштабі, який востаннє спостерігався у 1970-х, передають Патріоти України.

Такий прогноз зробили аналітики Deutsche Bank Генрі Аллен і Кессіді Ейнсуорт-Грейс, зазначивши, що дестабілізація інфляційних очікувань ускладнить завдання центробанків з відновлення цінової стабільності, повідомляє російський "Інтерфакс".

"З урахуванням того, що інфляція все ще вище допандемійного рівня, важливо не розслаблятися щодо її подальшої траєкторії... якщо трапиться ще один шок і інфляція буде вища за мету третій або навіть четвертий рік поспіль, буде все складніше уявити, що довгострокові інфляційні очікування будуть стабільно нижчи за реальну інфляцію", - відзначили аналітики, підкресливши при цьому, що поки інфляційні очікування залишаються стійкими.

Експерти також зазначили, що той факт, що ціни на сировинні товари істотно знизилися в останні рік-півтора, не може бути приводом для передчасного пом'якшення грошово-кредитної політики.

Стагфляція

Це ситуація, за якої економічний спад та депресивний стан економіки (стагнація та зростання безробіття) відбуваються одночасно зі зростанням цін.

У значних масштабах проявилася в 1970-х років, охопивши слідом за США більшу частину розвинених держав. З кінця 1980-х років з'явилася в колишньому СРСР і у всіх колишніх соціалістичних країнах. В обох випадках стагфляція була викликана порушенням внутрішньоекономічних закономірностей, що призводять до поєднання таких логічно несумісних явищ як інфляція та стагнація.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...