Вплине на ціни в Україні: Європі загрожує продовольча криза, експерти заговорили про небезпеку

У європейських країнах назріває продовольча криза. Ключова причина дефіциту продуктів – природні аномалії. Вони викликали неврожаї у багатьох країнах світу. Україні дефіцит продукції не загрожує, але на цінах істотно відіб'ється, передають Патріоти України.

"Останні цифри за серпень – 27,5% зростання цін за рік продовольства. Це відбувається на тлі браку продовольства в окремих регіонах світу", – пояснив економіст Олег Пендзин для "Сегодня".

Однак дефіцит продуктів у світі може значно вплинути на ціни в нашій країні. "Зернові ми відправляємо в Європу, трошки північ Африки, Близький Схід, Східна Азія – це традиційні українські ринки. Експортер не буде на внутрішній ринок продавати дешевше, ніж продає на зовнішній. Зовнішній ринок диктує ситуацію у нас", – додав фахівець.

І це при тому, що ціни деяких продукти в Україні вже виросли. Наприклад, крупа подорожчала на 15%, хліб – 18%, макаронні вироби – 21%. Найбільше додала у вартості олія – 85%. Цікаво, що навіть за кордоном українську соняшникову олію продають дешевше, ніж в Україні. І подорожчання може продовжитися до кінця року. За прогнозами, той же хліб може вирости в ціні ще на 25%.

При цьому продукти також можуть подорожчати в усьому світі і з іншої причини – рекордне зростання цін на добрива. Вартість деяких синтетичних поживних речовин досягла найвищого рівня з часів фінансової кризи, що може означати більш слабкі врожаї і подорожчання продуктів вже у 2022 році.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...