Все для Бені? "Укрнафта" продала нафту Коломойському за рекордно низькою ціною

Компанія "Укрнафта" 17 червня продала 260 тис. тонн нафти за ціною $18/бар. бізнесменові Ігорю Коломойському. На такому обсязі компанія втратила 1,3 млрд грн, оскільки в усьому світі вартість нафти вже перевалила за $40. Про це повідомив директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"А хто придбав? Ігор Коломойський – одноосібний покупець. Хоча, за великим рахунком, він і продавець, оскільки контролює "Укрнафту" з 2003 року. Хто програв? Держава в особі НАК "Нафтогаз України", власник 50% акцій "Укрнафти" . Він стоїть весь цей час в сторонці і спостерігає", – написав експерт.

Експерт також уточнив, що компанія, незважаючи на дотримання процедури, повинна була скасувати тендер і дочекатися стабілізації цін на рику.

"Швидше за все "Укрнафта" почне ліпити щось про закон і проходження процедури, але незалежний менеджмент, який працює в інтересах ВСІХ акціонерів, повинен був скасувати продаж і дочекатися ринкових цін. Так робить "Приват", зриває аукціони, коли йому це не вигідно. Ось і в травні зірвав два аукціони, тому що розрахункова вартість була 35-40 дол. за бар. Але оскільки правління "Укрнафти" заточене під недержавного акціонера, маємо такий результат", – підсумував Куюн.

Він зазначив, що збиток "Укрнафти" від операційної діяльності в першому кварталі цього року склав 1,15 млрд грн, але не дивлячись на це менеджмент віддає нафту за безцінь. За його словами, компанія також не виплачує дивіденди за 2018 рік.

"Хлопці в НАКу, прокиньтеся! По-хорошому тут не вийде. Єдині, хто зміг осідлати Беню, були регіонали. Від них в "Укрнафті" сиділа спеціальна людина, цілий нардеп, який все контролював. Правда, держчастка текла не в держбюджет, а в інші кишені, але ми зараз про підходи і менеджмент. Це абсолютно тупий грабіж держави, чекаємо вашої реакції. P.S. Десь тихо перехрестився Юрій Вітренко", – написав Куюн.

Позиція "Укрнафти"

В ПАТ "Укрнафта" назвали інформацію про реалізацію нафти на аукціоні № 259 від 17 червня 2020 року недостовірною та маніпулятивною.

"Відповідно до встановлених законодавством обмежень, ВАТ "Укрнафта" зобов'язана щомісячно продавати нафту і конденсат власного видобутку на біржових аукціонах. При цьому, компанія не має відношення до формування стартових цін. Зате стартові ціни визначає виключно державний аукціонний комітет, що складається з представників Міненерго і , до недавнього часу, Мінекономрозвитку. Аукціонний комітет також вказує конкретну дату проведення аукціонів. Дата проведення аукціону 17.06.2020 була заздалегідь встановлена річним графіком на 2020 рік, затвердженим аукціонним комітетом", – сказано в заяві.

Як пояснили в компанії, стартові ціни визначаються аукціонним комітетом на підставі митної вартості нафти сорту "Юралс" або "Айзері", що надійшла на митну територію України в обсязі не менше 50 тис. тонн за 15 днів до дати реєстрації заявок на проведення аукціону.

У разі ненадходження імпортної нафти, стартові ціни формуються на основі вартості нафти сорту "Юралс" в Європі – котирування UralsMediterranean і UralsRotterdam – за 15 днів до дати реєстрації заявок на проведення аукціону. Відзначається, що представники ПАТ "Укрнафта" ніколи не залучаються до визначення рівня стартових цін.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Такого ще не було! Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

п’ятниця, 26 липень 2024, 22:30

У Польщі кількість безробітних упала до мінімуму 1990 року. Про це пише Wpost, посилаючись на дані Центрального статистичного управління (GUS), передають Патріоти України. Так, у Польщі значно скоротився рівень безробіття. Так мало людей без роботи, як...