Все для Бені? "Укрнафта" продала нафту Коломойському за рекордно низькою ціною

Компанія "Укрнафта" 17 червня продала 260 тис. тонн нафти за ціною $18/бар. бізнесменові Ігорю Коломойському. На такому обсязі компанія втратила 1,3 млрд грн, оскільки в усьому світі вартість нафти вже перевалила за $40. Про це повідомив директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"А хто придбав? Ігор Коломойський – одноосібний покупець. Хоча, за великим рахунком, він і продавець, оскільки контролює "Укрнафту" з 2003 року. Хто програв? Держава в особі НАК "Нафтогаз України", власник 50% акцій "Укрнафти" . Він стоїть весь цей час в сторонці і спостерігає", – написав експерт.

Експерт також уточнив, що компанія, незважаючи на дотримання процедури, повинна була скасувати тендер і дочекатися стабілізації цін на рику.

"Швидше за все "Укрнафта" почне ліпити щось про закон і проходження процедури, але незалежний менеджмент, який працює в інтересах ВСІХ акціонерів, повинен був скасувати продаж і дочекатися ринкових цін. Так робить "Приват", зриває аукціони, коли йому це не вигідно. Ось і в травні зірвав два аукціони, тому що розрахункова вартість була 35-40 дол. за бар. Але оскільки правління "Укрнафти" заточене під недержавного акціонера, маємо такий результат", – підсумував Куюн.

Він зазначив, що збиток "Укрнафти" від операційної діяльності в першому кварталі цього року склав 1,15 млрд грн, але не дивлячись на це менеджмент віддає нафту за безцінь. За його словами, компанія також не виплачує дивіденди за 2018 рік.

"Хлопці в НАКу, прокиньтеся! По-хорошому тут не вийде. Єдині, хто зміг осідлати Беню, були регіонали. Від них в "Укрнафті" сиділа спеціальна людина, цілий нардеп, який все контролював. Правда, держчастка текла не в держбюджет, а в інші кишені, але ми зараз про підходи і менеджмент. Це абсолютно тупий грабіж держави, чекаємо вашої реакції. P.S. Десь тихо перехрестився Юрій Вітренко", – написав Куюн.

Позиція "Укрнафти"

В ПАТ "Укрнафта" назвали інформацію про реалізацію нафти на аукціоні № 259 від 17 червня 2020 року недостовірною та маніпулятивною.

"Відповідно до встановлених законодавством обмежень, ВАТ "Укрнафта" зобов'язана щомісячно продавати нафту і конденсат власного видобутку на біржових аукціонах. При цьому, компанія не має відношення до формування стартових цін. Зате стартові ціни визначає виключно державний аукціонний комітет, що складається з представників Міненерго і , до недавнього часу, Мінекономрозвитку. Аукціонний комітет також вказує конкретну дату проведення аукціонів. Дата проведення аукціону 17.06.2020 була заздалегідь встановлена річним графіком на 2020 рік, затвердженим аукціонним комітетом", – сказано в заяві.

Як пояснили в компанії, стартові ціни визначаються аукціонним комітетом на підставі митної вартості нафти сорту "Юралс" або "Айзері", що надійшла на митну територію України в обсязі не менше 50 тис. тонн за 15 днів до дати реєстрації заявок на проведення аукціону.

У разі ненадходження імпортної нафти, стартові ціни формуються на основі вартості нафти сорту "Юралс" в Європі – котирування UralsMediterranean і UralsRotterdam – за 15 днів до дати реєстрації заявок на проведення аукціону. Відзначається, що представники ПАТ "Укрнафта" ніколи не залучаються до визначення рівня стартових цін.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...