"Все пропало!": МВФ фіксує подальший обвал економіки РФ

Зростання російської економіки впирається в санкції і структурні проблеми, для вирішення яких потрібні не вливання з бюджету, а комплексні реформи.

Міжнародний валютний фонд знову погіршив прогноз по економіці России втретє за останні дев'ять місяців, інформують Патріоти України.

Економісти МВФ знизили оцінку зростання російського ВВП на 2019 рік: в жовтні це було 1,8%, в січні - 1,6%, в травні - 1, 4%, а останні розрахунки фонду за підсумками консультацій з російськими чиновниками складають вже 1,2%. Це на 0,1 процентного пункту менше, ніж чекає глава МЕР Максим Орєшкін, і майже втричі повільніше, ніж зростає світова економіка (3,4%), наздогнати і перегнати яку уряд Росії планує в найближчі 6 років.

Темпи зростання в Росії виявляються нижчими за очікування: в першому кварталі ВВП додав всього 0,5%. Позначилося зниження цін на нафту, від яких залежить близько 60% експортних доходів економіки, а також підвищення ПДВ, вдарило по приватному споживанню.
Інвестиції продовжують стагнувати, незважаючи оголошені національні проекти за 25 трильйонів рублів: в минулому році вони збільшилися на 0,8%, а в цьому додадуть лише 1%, прогнозує МВФ. Що стосується інфраструктурних будівництв, то прискорити економіку до темпів хоча б порівнянних зі світовими вони не зможуть, вважають у фонді. Планка зростання на найближчі 6 років - це не більше 1,8% на рік.
В результаті Росія продовжить втрачати частку в світовому ВВП навіть за паритетом купівельної спроможності, коли перерахунок в долари здійснюється по віртуальному курсу, а не біржовому. Якщо в минулому році на РФ припадало 3,12% світової економіки, то в цьому вже - 3,07%. У наступному році частка впаде до 3,01%, ще через рік до 2,96%, а до 2024-го - до 2,79%. В результаті Росія не тільки не наздожене Німеччину, але і пропустить вперед Індонезію, економіка якої зростає на 5% в рік і зможе збільшити частку в світовому ВВП з 2,59% до 2,86%.
Зростання російської економіки впирається в санкції і структурні проблеми, для вирішення яких потрібні не вливання з бюджету, а комплексні реформи: це в першу чергу недоліки держуправління, констатує МВФ. Крім того, потрібно зміцнення банківської системи (де, за даними S & P, 16% активів є проблемними), а також підвищення ефективності інвестицій, зазначає фонд.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...