"Все пропало!": Вивід капіталу з Росії набуває лавиноподібного характеру

За підсумками першого кварталу чистий вивіз капіталу приватним сектором збільшився в 1,6 рази, до 25,2 млрд доларів
Долари тікають із Росії. Ілюстрація: соцмережі.

Відтік капіталу з Росії продовжує прискорюватися, незважаючи на майже різке скорочення виплат за зовнішнім боргом і рекордне за півтора року «паломництво» іноземних інвесторів в боргові папери уряду РФ, повідомляють Патріоти України.

За підсумками першого кварталу чистий вивіз капіталу приватним сектором збільшився в 1,6 рази, до 25,2 млрд доларів, повідомив ЦБ РФ в оперативній оцінці платіжного балансу. За три місяці з країни пішло більше, ніж Центробанк закладав в початковий прогноз на весь 2019 рік: в грудні він становив 20 млрд доларів, але в березні був підвищений до 35 млрд.

Квартальний відтік «з'їв» 78% валютного прибутку російської економіки, яка виросла з 30 до 32,8 млрд доларів - в таку суму регулятор оцінив профіцит платіжного балансу (різницю між основними потоками в країну і з неї).
Структура відтоку при цьому змінилася радикально. В останні 4 роки його створювали головним чином операції з погашення зовнішнього боргу, які проводили банки і компанії, що потрапили під санкції. Але в цьому році графік платежів став значно м'якше - за квартал іноземним кредиторам треба було повернути 13 млрд доларів. Це втричі менше, ніж у четвертому кварталі, і вдвічі менше, ніж сума за той же період минулого року, вказує провідний експерт «Центру розвитку» ВШЕ Сергій Пухов.
На цей раз три чверті відтоку - 18,6 млрд доларів - прийшлися на боргові операції російських корпорацій, зазначає аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай. Це виручка, яку експортери отримали за продаж сировини за кордон, але з якоїсь причини відмовилися заводити на рахунки в РФ. Сюди ж відноситься прибуток, отриманий в Росії, але виведена за межі російської фінансової системи, перераховує він.
По суті, оголосивши дедоларизацію банків і почавши скупку валюти на ринку на всі доходи бюджету від цін на нафту вище 40 доларів за барель, держава замкнула доларові потоки на себе. Грубо кажучи, ввозиться лише той обсяг валюти, який необхідний, щоб задовольнити попит Мінфіну, який скупає по 4-6 млрд доларів в місяць, зазначає Поривай.
Це призводить до того, що рубль не може істотно зміцнитися слідом за нафтою, а у російських споживачів скорочуються можливості купувати закордонні товари: обсяги імпорту за перший квартал скоротилися на 2,7% рік до року. Те, що відбувається, подається як перемога над прив'язкою рубля до цін на нафту. І хоча кореляція дійсно знизилася, за фактом це означає, що зростає залежність валютного ринку від потоків іноземного спекулятивного капіталу, вказує економіст ING Дмитро Долгін.
За перший квартал нерезиденти вклали 4,5 млрд доларів в облігації федеральної позики і ще 3 млрд - в євробонди, які Мінфін розмістив в березні. Цей приплив валюти і забезпечив зростання рубля на 6%, говорить Долгін.
У найближчі два квартали динаміка рубля буде все сильніше залежати від глобального апетиту до ризику і специфічного ставлення до російського ринку, головним чином у зв'язку з санкціями - це означає, що після спокійного першого кварталу волатильність курсу може вирости, попереджає Долгін.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...