Все за планом? Голова фінансового комітету Ради пояснив здешевлення гривні

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, закладеним до державного бюджету України. Про це заявив голова комітету Данило Гетманцев.

"Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відповідає прогнозній динаміці розрахункового курсу, закладеній у бюджет-2024 (девальвація приблизно на 10%, середній курс 40,7 грн/долар)", - написав він.

Гетманцев нагадав, що НБУ не прогнозує курс і не таргетує зараз його цільове значення. "Утім не можу не відмітити, що нарешті маємо більшу гармонію у цьому питанні між монетарною і фіскальною політикою", - додав він.

За його словами, з огляду на визначеність щодо зовнішнього фінансування до кінця 2024 року, значний обсяг міжнародних резервів, продовження відносно жорсткої монетарної політики і послідовну політику НБУ щодо валютної лібералізації, ситуація на валютному ринку у короткостроковій перспективі залишатиметься контрольованою.

Гетманцев повідомив, що за січень - квітень 2024 року середній офіційний курс гривні до долара склав 38,47 грн/долар. Офіційний курс на 30 квітня 2024 року - 39,67 грн/долар.

За середньомісячним офіційним курсом гривня девальвувала:

  • За квітень 2024 року - на 1,8% (до березня 2024 року)
  • За 4 місяці з початку року - на 5,8% (до грудня 2023 року)
  • За час після переходу до керованої гнучкості - на 7,1% (до фіксованого курсу 36,57 грн/долар).

Новий удар: Соратник президента анонсував підвищення тарифів на електрику

понеділок, 20 травень 2024, 12:47

Член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг "Слуга народу" Сергій Нагорняк, який ще до масованих обстрілів "вангував" підвищення ціни на електроенергію до 6 грн, наразі не вірить, що уряд зайде аж так далеко. . Водно...

Деякі українці мають право на дострокові пенсії: Хто може отримати і за яких умов

понеділок, 20 травень 2024, 12:25

Багатодітні матері, які виховали п'ятьох або більше дітей до шестирічного віку, можуть отримати дострокову пенсію в 50 років за наявності 15 років страхового стажу. Батьки за тих самих умов можуть претендувати на пенсію в 55 років з 20 роками стажу. Пр...