Всупереч всім обмеженням: Росія платить КНДР нафтою за боєприпаси для війни з Україною, постачання вже розпочались


Росія розпочала прямі постачання своєї нафти до Північної Кореї (КНДР) – всупереч санкціям ООН, розраховуючись у такий спосіб за отримані боєприпаси. Постачання розпочалися 7 березня, відтоді щонайменше 5 північнокорейських танкерів вийшли з порту Східний на Далекому Сході Росії. На Заході вже назвали таку співпрацю повномасштабною атакою на санкційний режим, який, визнається, зараз перебуває на межі краху, передають Патріоти України.

Про це повідомляєFinancial Times. Зазначається: прямий продаж Росією нафти КНДР "ще більше зміцнює зв'язки між авторитарними режимами".

"Усі судна, що плавають під прапором Північної Кореї і класифікуються як танкери для перевезення нафтопродуктів, підійшли до одного і того самого причалу російської нафтової компанії в порту Східний, де вони, імовірно, були завантажені. Супутникові знімки підтвердили, що після цього 2 кораблі вирушили до північнокорейського порту Чхонджин, де, ймовірно, розвантажились", – йдеться в повідомленні.

Нафта в обмін на боєприпаси

При цьому, зазначається, прямий продаж Росією нафти КНДР, ймовірно, є частиною великих домовленостей між країнами. У межах яких у серпні 2023 року РФ отримала "тисячі контейнерів із боєприпасами".

"Те, що ми бачимо зараз, – це чітка бартерна домовленість "зброя в обмін на нафту", яка відкрито порушує санкції. І яка демонструє траєкторію шляху Росії до держави-злочинця", – визнав колишній координатор групи ООН, яка стежить за санкціями проти Північної. Кореї, Х'ю Гріффітс.

Санкції на межі краху

Водночас, наголошується, дії Росії прямо порушують санкції проти КНДР, які були введені у 2017 році – у відповідь на випробування Пхеньяном ядерної зброї, і які глава Кремля "Володимир Путін підписав особисто".

Ба більше, констатував Гріффітс, ці постачання нафти є повномасштабною атакою на сам санкційний режим, який, за його словами, "зараз перебуває на межі краху".

Гріффітса підтримує науковий співробітник Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Джозеф Бірн. Він зазначає: дії Росії наочно показують, як розвиватимуться події, якщо санкції проти КНДР будуть скасовані. І це відбувається в той час, коли:

  • обмеження все ще діють;
  • тривають дебати про їхню ефективність.

"Поки тривають дебати про ефективність санкцій, ми бачимо, що відбуватиметься, якщо санкції буде скасовано. Це дуже допоможе Північній Кореї", – резюмував він.

Туристичний сезон у Туреччині розпочався з рекордною кількістю туристів, але не російських

четвер, 9 травень 2024, 13:18

Сезон відпочинку у Туреччині, зокрема у Анталії, розпочався з рекордної кількості відпочивальників – за чотири місяці курорт уже відвідали понад 2,5 млн туристів. Про це пише видання Hurriyet, передають Патріоти України. За прогнозами голови Асоціації ...

Україна відмовиться від готівки? Стало відомо, чи переводитимуть усі розрахунки в безготівку

четвер, 9 травень 2024, 6:56

Найближчим часом Україна не відмовлятиметься повністю від готівки - навіть попри те, що частка карткового розрахунку постійно зростатиме. Серед причин - відсутність необхідних умов цього. Зокрема, повного покриття країни інтернетом 4G. Про це OBOZ.UA р...