Втрати врожаю можуть скласти від 50% до 80%: В Україні дали тривожний прогноз

Згідно з дослідженнями, найбільш постраждала лохина сорту "Чендлер", втрати потенційного врожаю якої в деяких регіонах оцінюють більш ніж в 50%.

Директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва прогнозує, що мінусові температури в Україні, які спостерігалися на поточному тижні практично по всій країні, можуть привести до втрати до 80% врожаю кісточкових культур і до 50% - ягідних культур, передають Патріоти України з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Абрикос і інші кісточкові культури (персик, черешня і навіть деякі сорти сливи) зацвіли раніше звичайних термінів внаслідок високої температура повітря в березні. Проте з кінця березня повернулися нічні заморозки, які були згубними для квітів кісточкових культур, адже абсолютна більшість садівників України як і раніше не мають сучасних систем захисту від заморозків. Крім того, холодна погода під час цвітіння перешкоджала запиленню садів бджолами, від чого значною мірою залежить хороший урожай кісточкових культур і їх якість", - сказав вона.

Що стосується ягід, то УПОА на цьому тижні отримала відразу кілька повідомлень від українських виробників лохини з приводу серйозного збитку внаслідок зниження температури повітря в кінці минулого місяця. "Внаслідок аномально теплої зими і істотного потепління протягом березня лохина в багатьох регіонах України майже почала цвісти, однак на початку цього тижня вдарили морози. Погіршило ситуацію те, що після короткочасного потепління заморозки знову повернулися", - зауважила Звєрєва.

Згідно з дослідженнями УПОА, найбільш постраждала лохина сорта "Чендлер", втрати потенційного врожаю якої в деяких регіонах оцінюють більш ніж в 50%. Також істотно постраждав сорт "Дюк", який є одним з найпопулярніших серед вітчизняних фермерів. "Втрати по кісточкових культурах можуть досягти 80% від потенційного урожаю, по ягідним - 50%", - зазначила директор з розвитку УПОА.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...