Вважають за найбагатших? В Європі ціни на вершкове масло падають, а в Україні ростуть

В Європі ціни на вершкове масло останнім часом знизились і продовжують падати далі. Аналогічна ситуація і в сусідній Білорусі. При цьому в Україні вартість цього продукту і не думає падати, передають Патріоти України.

Експерти продовольчого ринку розповіли, чому так відбувається. Причина – не лише у високих цінах не енергоносії, які, безумовно, дуже впливають на собівартість виготовлення продукції. Однак основна причина - в іншому.

Як з'ясувалось, з України вивезли і далі вивозять на експорт майже все вершкове масло. В нас його залишається обмаль, і через це ціни на нього не падають.

Причина переорієнтації українськихвиробників за кордон – у вигідних експортних цінах і високому попиті цей продукт. Вони відчутно вищі за наші внутрішні ціни. Тому всі виробники намагаються збути вироблене за кордон. Так, лише за минулий місяць на експорт було вивезено майже 1,6 тисячі тон товару. Країни, у які в грудні постачалось найбільше українського масла – Казахстан (33%), Молдова (30%), Азербайджан (12%), Грузія (11%), Ізраїль (6%).

Та загалом за минулий рік експорт масла з України дещо скоротився – на 4%. При цьому обсяги імпорту стали значно менші – на 20%. Проте Україна все одно імпортує багато вершкового масла. Основними постачальниками цього продукту у грудні були Велика Британія (37%), Німеччина (24%), Франція (10%), Білорусь (8%) і Польща (5%).

Експерти прогнозують, що ціни на вершкове масло зростатимуть і далі, адже в Україні вони поки що трохи нижчі, ніж за кордоном. Лише, коли ціни вирівняються, експортерам стане не вигідно вивозити його за кордон, а імпортерам, навпаки, буде вигідно ввозити його в Україну. Тоді ринок насититься цим продуктом і, можливо, ціни трішки впадуть.

Хоча, виходячи із сьогоднішніх енергетичних реалій, навряд чи таке буде. Адже, доки зростатиме вартість енергоносіїв, про зниження цін на продукти годі й мріяти.

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...