Вимкнення будуть! Українцям порадили запасати павербанки та спеціальні каміни

Україна пройде зиму без тривалих відключень світла. В експертному середовищі вважають, що загалом подача світла може обмежуватися 6-8 годинами на добу. Проте готуватися до холодів усе одно варто: зокрема, запастися зарядними пристроями, а також забезпечити джерело тепла – наприклад, спиртові каміни, – що особливо актуально для мешканців багатоповерхівок, передають Патріоти України.

Про це OBOZ.UA розповів експерт з енергетичних питань Андрій Закревський. Він зазначив, що існують три сценарії відключень світла взимку: оптимістичний, нормальний та песимістичний.

"Я більше ніж 6-8 годин відсутності електроенергії не бачу. Ранковий пік, вечірній пік. І плюс-мінус година – це перехідні лінії переключають, і так далі. Це ми говоримо про песимістичний сценарій. Тому що в моєму оптимістичному сценарії може так статися, що постійних відключень електроенергії навіть не буде", – сказав Закревський.

Він пояснив: оптимістичний сценарій передбачає ситуацію, коли українці економно споживають електроенергію. Тому, за його словами, якщо завдяки економії зменшаться ранкові та вечірні піки споживання, відключень, можливо, вдасться уникнути.

"Нормальним" сценарієм фахівець вважає той, за якого споживання електрики залишиться на звичному рівні – але будуть вдало і своєчасно проведені ремонти на енергооб'єктах. Тож відключень уникнути не вдасться, але вони будуть нерегулярними, пояснив він.

"Цей середній сценарій – коли у нас відключення не завжди, а тільки по "святах". Наприклад, коли дуже холодно, знову якийсь циклон прийшов. Як от зараз: з Африки прийшов циклон, і ми відключаємося", – розповів Закревський.

Як українцям підготуватися до холодів

Водночас, зазначив він, готуватись до холодів українцям варто. Особливо тим, хто мешкає в будинках із центральним опаленням. Адже "електроенергія – окремо, забезпечення теплом – окремо".

Насамперед Закревський радить обрати й облаштувати т. зв. теплу кімнату. Тобто частину житла, яке прогріти найлегше та яке буде найтеплішим у ньому. Для цієї мети, відзначив Закревський, підійдуть кухня чи санвузол.

Друга порада фахівця – придбати спиртовий камін. "Я купив собі спиртовий камін невеликий, що споживає 200 грамів спирту на годину. Він дає 1,2 кіловата тепла", – розповів він.

Також експерт рекомендує українцям запастися зарядними станціями та павербанками. А крім того, джерелами освітлення, які не споживають багато енергії, – наприклад, USB-гірляндами.

Українцям готують нову пенсійну систему вже з 2026 року: Ось що зміниться

четвер, 22 серпень 2024, 20:00

Уряд України планує запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, яке включатиме обов’язкову та добровільну накопичувальні системи разом із солідарною. Очікується, що нові правила будуть ухвалені на початку 2025 року, а повне впровадження системи п...

Удар для населення: У МВФ розповіли, чому на їхню думку Україна має підвищити податки

четвер, 22 серпень 2024, 19:40

У Міжнародному валютному фонді підтримують підвищення податків в Україні, адже в майбутньому це може лише позитивно позначитися на деяких речах. Про це заявив очільник місії в Україні Гевін Грей під час дискусії Центру економічної стратегії, пише "Інт...