Вимикати світло в Україні можуть почати частіше, це триватиме всю зиму: Чого чекати

Протягом осені-зими в Україні триватимуть відключення електроенергії. Понад те, у деяких регіонах їхня кількість - як планових, так і аварійних - може збільшитись. Причина - через російські обстріли енергосистема країни буде змушена працювати в постійному режимі чергування аварійних відключень і ремонтів. Про це розповів директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, передають Патріоти України.

Він зазначив: в Україні є кілька в принципі енергодефіцитних регіонів, які виробляють мало електроенергії. У зв'язку з чим вони дуже залежні від поставок з інших областей. Це:

  • Київська область;
  • Житомирська;
  • Чернігівська;
  • Київ.

"Тут мало електростанцій, теплових станцій. Тому регіон залежить від інших регіонів – він пов'язаний із високовольтними лініями електропередач. І якщо ці лінії пошкоджені, виникають відповідні проблеми", – пояснив Омельченко.

При цьому він наголосив: протягом осінньо-зимового періоду енергосистема всієї країни працюватиме в режимі обстрілів-аварійних відключень-ремонтів-обстрілів – "і так по колу". "Я орієнтуюся на базовий сценарій, за яким триватимуть планові та аварійні відключення, перебої протягом усієї зими", – резюмував експерт.

Чи будуть відключення на кілька тижнів

Водночас Омельченко зазначив: ризики відключень світла в регіонах на кілька тижнів існують. Проте, за його словами, "до цього ще не дійшло".

"Існують різні сценарії: базовий, песимістичний, оптимістичний. Наприклад [мер Києва] Кличко та його підлеглі [говорячи про можливий повний блекаут] розповіли саме про критичний сценарій. [Загалом же] Ситуація складна, але контрольована – аварійні бригади працюють, закупити обладнання, але паніку потрібно відставити", – пояснив він.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...