Винні нерезиденти: Економіст розповів, через що долар різко пішов вгору

Попит на гривню від нерезидентів, які вкладають гроші в облігації внутрішньої держпозики, виявився менший від очікуваного.

На перший робочий день лютого 2020 Нацбанк встановив курс долара, який перевищив психологічну позначку в 25 грн., передають Патріоти України.

У понеділок, 3 лютого, офіційний курс долара складе 25,03 грн. Це максимальне значення за останні три місяці. У попередній раз дорожче від 25 грн офіційний долар коштував наприкінці жовтня 2019, але протримався таким тільки кілька днів, після чого гривня повернула втрачені було позиції.

Керівник підрозділу з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко пояснює досить відчутну девальвацію в січні збігом низки обставин. «Основними чинниками ослаблення гривні в січні стали більш висока активність імпортерів порівняно з експортерами і репатріація дивідендів українськими дочірніми компаніями за кордон. Попит на гривню від нерезидентів, які інвестують в облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), виявився меншим від очікуваного, оскільки Мінфін обмежував пропозицію облігацій на своїх аукціонах.

Окрім того, значні суми погашення ОВДП в січні дозволили іноземцям перевкласти отримані гривні в нові випуски, минаючи валютний ринок. Також у січні експортери отримали великі суми відшкодування ПДВ з держбюджету, що знизило їхній попит на гривню на валютному ринку», – каже експерт.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...