Виплати скасують: Чому переселенцям можуть відмовити у допомозі в Україні

У виплатах допомоги внутрішньо-переміщеним особам (ВПО) можуть відмовити у разі, якщо громаду виключено зі списку бойових дій або тимчасово окупованих територій, або якщо переселенці відсутні за місцем обліку або виїхали за кордон на постійне проживання. У такому разі потрібно звернутися до органів соціального захисту населення, ЦНАПу, виконавчих органів або скористатися порталом Дія.

OBOZ.UA з'ясував чому переселенцям можуть відмовити у виплатах, а також куди звернутись для їх поновлення. Згідно з пунктом 4 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, заяву про призначення допомоги можна подати через наступні канали:

  • до органів соціального захисту населення;
  • виконавчий орган сільської, селищної, міської ради;
  • центр надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • через портал або застосунок Дія.

Відповідно до пункту 21 Порядку, орган соціального захисту населення приймає рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги протягом 15 робочих днів з дати надходження заяви. Це стосується і заяв, поданих в електронній формі через портал Дія, зокрема з використанням мобільного додатка.

Органи соціального захисту населення надають відповіді на звернення протягом встановленого законодавством строку для розгляду звернень громадян – 30 календарних днів. Важливо зазначити, що усна відмова не має юридичної сили і не може бути оскаржена. Всі рішення повинні бути документально оформлені та надані заявнику в письмовій формі.

Причини відмов у виплатах

Про причини відмов розповів координатор напрямку юридичної допомоги БФ "Право на захист" Віталій Чорненький. Серед них основними є:

  • виключення громади зі списку бойових дій або окупованих територій;

Якщо громаду, де раніше проживали переселенці, виключено зі списку територій, де ведуться бойові дії або тимчасово окупованих, це може стати підставою для відмови у виплатах. Винятком є переселенці, житло яких було зруйноване або стало непридатним для проживання, за умови надання документального підтвердження цього факту.

  • "старі" ВПО;

Переселенці, які стали ВПО до 24 лютого 2023 року, мають право на виплати, якщо на 1 березня 2022 року вони отримували щомісячну адресну допомогу. Або якщо вони повторно перемістилися з територій, де ведуться бойові дії або тимчасово окупованих після 24 лютого 2022 року.

  • діти ВПО;

Діти, народжені у переселенців, мають право отримати довідку переселенця. А також вони можуть розраховувати на грошову допомогу, якщо їхні батьки після 24 лютого 2022 року перемістилися з населеного пункту в районі воєнних дій або окупації.

  • відсутність за місцем фактичного проживання;

Вас може зацікавити:В Україні ввели графіки відключень по всій країні: опубліковані дані на 23 травня

Якщо після перевірки виявлено, що переселенець відсутній за місцем обліку. І якщо він не прибув до органу соціального захисту населення протягом 10 календарних днів, виплати можуть бути припинені з наступного місяця.

  • виїзд за кордон;

Виїзд ВПО за кордон на постійне проживання є підставою для скасування довідки переселенця і припинення виплат. Якщо після перевірки виявлено відсутність переселенця за місцем обліку протягом 60 днів, довідка скасовується, а виплати припиняються.

Факт надання виплат не залежить від того, чи є у переселенця відкритий ФОП, чи він працює за наймом, і чи отримував раніше інші види соціальної допомоги. Усна відмова не має юридичної сили та не може бути оскаржена.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Такого ще не було! Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

п’ятниця, 26 липень 2024, 22:30

У Польщі кількість безробітних упала до мінімуму 1990 року. Про це пише Wpost, посилаючись на дані Центрального статистичного управління (GUS), передають Патріоти України. Так, у Польщі значно скоротився рівень безробіття. Так мало людей без роботи, як...