Вирішальний день: Чи чекати обвалу долара в Україні

Середа, мабуть, буде найцікавішим днем на валютному ринку на цьому тижні з продовженням активного зростання обсягів операцій. Причому як за рахунок місцевих клієнтів і банків, так і завдяки нерезидентам, передають Патріоти України.

Виною всьому — відмінні результати вчорашнього аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Було продано облігацій на 10,9 млрд гривень в еквіваленті. До бюджету надійде майже $ 305 млн і порядка 3,424 млрд гривень. Інтерес до облігацій був дуже великим (по деяких позиціях навіть в майже в 4 рази більше пропонованого обсягу до розміщення), що дозволило значно знизити їх вартість обслуговування для держави. За доларовими паперами на 764 дня — до в середньому 4,02% річних, за гривневими — на 175 днів — до 14,10%, на 322 дня — до 13,74% і на 1064 дня — до 13,07% річних відповідно.

Сьогодні за цими ОВДП день розрахунків і для цього інвесторам знадобиться гривня та долар. З одного боку — це додасть пропозиції валюти на міжбанку з боку тих інвесторів, хто буде заводити валюту і продавати її для фінансування гривневих угод.

З іншого — може піднести і деякі сюрпризи, якщо частина покупців доларових паперів вирішить витрачати на це не долар безпосередньо, а вийде на ринок зі скупкою долара на міжбанку (маючи гривню від попередніх погашень облігацій) і подальшою його вже відправкою на Мінфіну України в рахунок купівлі валютних ОВДП.

Але в цілому, поки завдяки відмінним результатам аукціону — настрій учасників ринку на зміцнення позицій гривні. Госпдіяльність підприємств, дії спекулянтів і поведінка готівкового ринку сьогодні будуть лише частково впливати «на погоду» на валютному ринку.

Тим більше, що обмінники поки тільки знизили свої цінники (тобто поки грають на зміцнення нацвалюти), а господарські операції клієнтів за своїми обсягами будуть малосопоставимими з обсягами валютних операцій інвесторів і не зможуть особливо впливати на курс.

Основну скрипку в ціноутворенні по долару сьогодні зіграє Нацбанк. Він продовжить скуповувати надлишок пропозиції на міжбанку і його цінники і будуть визначальними для ринку по курсу. За нашими прогнозами статистика торгів сьогодні зросте як мінімум до $ 270 млн при укладанні до 650 угод.

НБУ намагатиметься викупити максимальний обсяг пропозиції долара на міжбанку у нерезидентів через Matching і за прогнозами «Мінфіну» у регулятора буде можливість купити до $ 60-70 млн.

Це утримає курс від значного просідання. Спекулянти попрацюють в середу у форматі «в дві сторони», але періодично також намагатимуться в міру можливості покачати міжбанк протягом сесії, підлаштовуючись під дії великих гравців.

«Мінфін» очікує на сьогодні зростання обсягів торгів, вихід НБУ зі скупкою долара через Matching і коридор по долару у межах 24,20-24,40 гривень. Нижче котирування американської валюти не просядуть завдяки фактично підтримки курсу з боку нашого Нацбанку, тому що викуповуючи надлишок валюти на торгах — регулятор знизить тиск на долар.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,25-24,35 і продаж 24,41-24,60 гривень. В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,40-24,45 гривень та продаж 24,51 -24,60 гривень.

Джерело: Мінфін

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...