Вивели з РФ мільярди доларів: Спливло цікаве розслідування схем Льовочкіних

У схемі спливли також імена партнерів Льовочкіна.

Льовочкін володів латвійським банком, причетним до злочинної схеми. Фото: Антикор.

Народні депутати від "Опозиційної платформи – За життя" Сергій та Юлія Льовочкіни були співвласниками банку Trasta Komercbanka, причетного до масштабної схеми, яка нібито дозволила вивести з Росії мільярди доларів. Про це йдеться у розслідуванні "Слідство.інфо", передають Патріоти України.

Припускають, що їм вдалося це провернути завдяки довіреним особам. Так, журналісти з'ясували, що за допомогою тіньової фінансової схеми з російських банків на фіктивні компанії вивели понад 20 мільярдів доларів.

"Це були гроші організованої злочинності або кошти, виведені з бюджету Росії протягом 2011-2014 років. Одним із банків, через який виводили кошти, був саме латвійський Trasta Komercbanka", – зазначено у матеріалі.

Як стало відомо, трохи менше десяти відсотків Trasta Komercbanka належали громадянину США Чарльзу Трехерну. Однак повідомляється про листування Льовочкіних, що свідчить про те, що Трехерн фактично керував їхнім сімейним бізнесом.

Зокрема під наглядом Льовочкіної він стояв на чолі майже 40 офшорних фірм, розпоряджався французькою віллою і колекцією творів мистецтва, які їм належали. Трехерн отримав вказівку приховувати справжніх власників активів. Про це американцю нібито написав у електронному листі юрист сім'ї Льовочкіних.

У схемі спливли також імена партнерів Льовочкіна. Ще одним співвласником Trasta Komercbanka був ексрегіонал Іван Фурсін, який веде бізнес із нардепом. Йому належали 33% банку. Ще 43% володів гендиректор банку Ігор Буймістер, якого журналісти теж називають бізнес-партнером Льовочкіна.

Також з'ясувалося, що у 2010 році Трехерн пояснював секретарю Юлії Льовочкіної, як правильно скласти підроблений контракт. За його допомогою потім нібито перераховували кошти через офшорну компанію Lynform Capital, яка теж фігурувала у розслідуванні про злочинну схему. Зазначимо, Сергій і Юлія Льовочкіни – рідні брат і сестра.


Таємні витрати на війну? Кремль засекретив у бюджеті рекордну за 20 років суму

середа, 24 квітень 2024, 6:48

Російська влада продовжує нарощувати секретні витрати федерального бюджету, які вже обійшлися платникам податків у 10 трлн рублів. У 2023 році практично кожен четвертий рубль, витрачений урядом, пішов на засекречені статті, що стало рекордом за два дес...

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...