Вже у червні: В Україні з'явиться нова монета номіналом 10 гривень (фото, відео)

На цьому банк планує завершити процес оптимізації й поновлення банкнотно-монетного ряду гривні.

Національний банк України з 3 червня введе в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти. Про це повідомляє прес-служба НБУ, передають Патріоти України.

"Це частина комплексного рішення з оптимізації й оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, яке триває з 2014 року і має за мету забезпечити в Україні надійні та захищені від підробок банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. Введення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес", - сказано в повідомленні. У банку додали, що завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні скоротиться до оптимального розміру - 12 номіналів.

"Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 і 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень). Таке співвідношення є не тільки зручним для здійснення розрахунків та задовольняє потреби української економіки в готівкових грошах, але і відповідає практиці провідних центральних банків (Канади, Великобританії, Австралії, Данії, Угорщини, Чехії, Японії й т. ін.)", - йдеться в повідомленні.

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...