Експерти розповіли, що впливає на ціну картоплі та чому велика частина врожаю викидається, передають Патріоти України 15 вересня 2019 року.
Картопля – чи не найулюбленіший овоч багатьох українців. Минулі роки вона коштувала недорого. А сьогодні, навіть в сезон збору врожаю, цифри на цінниках неприємно вражають.
Експерти пояснюють: якби ми споживали лише вітчизняну картоплю, то вона б коштувала ще дорожче.
"Коли наша картопля дешевша за польську та білоруську, її експортують в ці країни. Якщо ж у нас вона коштує більше – дешевший овоч везуть сюди. Сьогодні ціни на неї були б значно вищі, якби на ринок не приїхала бульба з Білорусі. Вона зупинила ріст цін", – вважає виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
Наразі в Білорусі картопля коштує на 40% менше за українську. Починаючи з кінця липня білоруська бульба активно поїхала до нас, і це певною мірою зупинило ріст цін в Україні. Якби ми її не імпортували, то, мабуть, її вартість стрибнула б до 25-30 гривень за кіло. У Польщі в період врожаю (вересень-жовтень), ціна на картоплю теж нижча, ніж в Україні. Водночас, у поляків, на відміну від нас, рівень псування врожаю значно менший.
Сьогоднішня ціна на українську картоплю на 70% вища за минулорічну. Минулого року в цей період картопля коштувала 8-8,50 гривень за кілограм, сьогодні ж її ціна коливається в межах 15 гривень і вище, в залежності від сорту та величини.
На переконання Олега Пендзина, цього року в Україні є проблеми з картоплею. Передовсім, вони пов'язані з надмірною кількістю дощів у липні: багато врожаю замокло, особливо на заході України. Через це ціна на картоплю достатньо серйозно збільшилась. Сприяють зростанню цін на городину й наші сусіди.
"В Україні ціна на картоплю зависока через зменшення пропозиції. Тому компанії почали шукати заміну за кордоном. Це нормальна практика", – розповідає голова Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
Наразі ситуація з картоплею унікальна для України – і не лише в плані ціни. Саме цей овоч руйнує сталі тенденції останніх років. Наразі відмирає існуюча система виробництва, згідно з якою 95% картоплі, яку ми споживаємо, виробляється у приватному секторі. Зазвичай бабусі та дідусі вирощують її для себе, а залишок продають.
Щоправда, останні кілька років зменшується кількість людей, які вирощують городину для себе: старші не можуть, а молодь не хоче. Підтверджує цей факт і статистика. Згідно з нею, з кожним роком зменшуються доходи, отримані громадянами від власного домогосподарства. За 2018 рік такі доходи знизились на 20%. Це суттєво. В 2019 році ця тенденція продовжуватиметься і все більше картоплі вироблятимуть фермери. На думку Олега Пендзина, це добре. Адже картоплю потрібно не лише вирощувати, а ще й правильно зберігати.
В Україні більшість врожаю зберігають у льохах та підвалах, де не дуже хороші умови. Особливо, коли йдеться про картоплю, зібрану після дощів, і яка в таких умовах не може висохнути, тому й гниє. А псується в Україні досить багато бульби – в середньому 6 мільйонів тонн на рік. Натомість в тій же Польщі у сховищах є провітрювання, тому навіть зібраний у мокру погоду овоч добре зберігається.
"Проаналізувавши вартість картоплі в європейських супермаркетах, бачимо, що різниця між літньою і зимовою ціною практично на весь борщовий набір відрізнятиметься максимум на 3-4%. Про вітчизняні овочі такого сказати не можна", – додає Олег Пендзин.
В Україні найбільшу різницю між літньою і зимовою ціною продемонструвала цибуля. Вона показала відмінність у вартості в 250%. Тоді як максимальна різниця в ціні картоплі досягала 140%.
Щоб уникнути сезонних цінових коливань, більшість українців намагається восени закупити дешевшу картоплю на всю зиму. Постає питання – коли саме це найвигідніше робити.
"Цього чи наступного тижня картопля максимально здешевшає, проте навряд чи більше ніж на гривню. Згодом вартість овоча поступово почне зростати. Якщо ми її й надалі імпортуватимемо, то ціна залишатиметься досить низькою, а от буряк і морква дорожчатимуть", – зазначає Олексій Дорошенко.
На думку Олега Пендзина, далі ціна на картоплю знижуватиметься: починається активний збір врожаю, який триватиме до середини вересня. В цей період ціна на картоплю впаде до 11-12 гривень за кілограм. Йдеться про оптові закупівлі, коли люди продають власний врожай біля хати. Часто найдешевші овочі продають вздовж трас, коли покупець її самостійно вивозить з помістя.
Скільки коштуватиме овоч навесні – питання. На його ціну навесні впливає, скільки картоплі збережеться до весни. Допоки ми орієнтуватимемось на домогосподарства населення, доти й будуть такі величезні цінові гойдалки.
Економіка України попри війну продовжує зростання. Показник ВВП на душу населення перевищив довоєнний рівень. Про це повідомив заступник міністра економіки України Андрій Телюпа, передають Патріоти України. . За його словами, зростання реального ВВП У...
Шведський економіст та дипломат Андерс Аслунд вважає, що Росія може вичерпати свої ліквідні фінансові резерви до осені 2025 року. Це потенційно може призвести до фінансової кризи, передають Патріоти України. Як пояснює видання MSN, Аслунд зазначає, що ...