З архіву ПУ. Янукович знав, що робить: Український фермер поділився секретом, як заробляти 2000 гривень щодня

Бізнес процвітає і під час карантину

Сергій Швець. Страусина ферма - безвідходне виробництво. Цінними є шкіра, кігті і навіть пір'я птиці, а зі шкаралупи створюють писанки

Рік тому Сергій Швець у селі Ловаги Рожнятинського району, на заході Івано-Франківської області відкрив страусину ферму. Приміщення для ферми побудував на землі свого діда, у Карпатському передгір'ї, а ідею такого заробітку підказала рідна мати. Щодня заробляє близько 2 000 гривень, передають Патріоти України у травні 2020 року.

"Ферму облаштував на дідовій землі. 22 страуси купив у Миколаївській області. Колишній власник закривав бізнес і збував все гуртом", - розповідає Gazeta.ua Сергій.

Багато інформації по догляду птахів чоловік шукає в інтернеті. По деяких питаннях консультується з колишніми власниками.

"Кажуть, що цей бізнес окупається за 2-3 роки. Насправді, все відносно – в залежності від того, наскільки серйозно підійшли до підготовки. Перш ніж завезти птахів, вирівняв ділянку і викорчував дерева. Якщо цього не зробити, страуси травмуються. Часто ламають ноги. Виявляється, мають дуже ламкі кістки. Так втратили одну пташку. Важливий і збут продукції. Ми змогли налагодити відвідування ферми туристами. Торік був такий наплив, що продукції не вистачало", - каже фермер.

Екскурсія на ферму обійдеться у 50 гривень, із дегустацією – 300. За раз ферму відвідує близько 30 людей.

"Яйце страуса заміняє 30 курячих яєць. Вага сягає 1, 5 кілограми, а зберігатись у холодильнику може пів року", - зауважує фермер.

Фермер запевняє, що на смак яйця зовсім не схожі на курячі, бо мають ніжний вершковий присмак. Одного яйця вистачає, щоб нагодувати компанію з 8 дорослих.

"М'ясо дуже цікаве на смак. Схоже на дичину, трохи жорсткувате, має багато білку. Вважається дієтичним, тому є постійні клієнти, які його замовляють. Ми вакуємо його і відправляємо поштою. Також туристам пропонуємо тушонку зі страусятини", - каже фермер.

У період карантину чоловік відправляє поштою яйця і м'ясо. Аби вони доїхали без пошкоджень, пакує їх у спеціальні короби і добре фіксує, щоб не перевернулося. Яйце продає за 250 грн, кілограм страусятини – 350 грн.

Фермер розповідає, що страуси у догляді невибагливі в порівнянні з поросятами чи іншою худобою. Їх годують двічі на день. З'їдають півтора-два кілограми різної суміші – пшениця, овес, ячмінь, трохи кукурудзи, сої, свіжої трави з вітамінами.

Удару по кишені бути! Українців попередили про зростання цін перед святами - що здорожчає найбільше

четвер, 20 листопад 2025, 6:05

В Україні перед Різдвом та Новим роком очікується помірне зростання цін на продукти для святкових столів, зокрема м’ясо, молочну продукцію, жири, сало та яйця. Стрімких підвищень не буде, оскільки ринок реагує на традиційно високий попит, а пропозиція ...

Курс долара цієї зими: Українцям розповіли, скільки коштуватиме валюта

середа, 19 листопад 2025, 18:33

Питання майбутньої динаміки курсу долара залишається одним із ключових орієнтирів економічних очікувань українців. Воєнні ризики, залежність від зовнішньої допомоги та тиск на бюджет традиційно створюють підґрунтя для тривог. Проте економісти наголошую...