З архіву ПУ. "Нюанс" у зарплатах: З'явилося показове порівняння цін на продукти в Україні та Європі (інфографіка)

Ціни на продукти в Україні і Європі практично однакові. Хоча українці почали витрачати на їжу менше грошей, вартість харчування, за даними Держстату, становить майже половину доходу, передають Патріоти України 10 листопада 2019 року.

Причина в тому, що ціни на продукти щоденного попиту у нас на рівні європейських чи навіть перевищують їх. А ось зарплати в рази відстають від заробітків наших найближчих сусідів. Що, де, чому і як буде далі.

Ціни на продукти в Україні і Європі

Дані експертів Економічного дискусійного клубу (ЕДК) взяті з відомої мережі супермаркетів, яка є у всіх згаданих державах. Як видно з таблиці, дешевизна українських продуктів залишилася в минулому, ціни на ряд продуктів вже вище, ніж за кордоном. Молоко у нас вже найдорожче, хліб – на другому місці рейтингу, вершкове масло – на третьому.

За даними експертів, з липня по вересень зросла загальна кількість позицій, за якими ціни в Україні перевищили ціни в країнах, охоплених моніторингом. З наведених у таблиці продуктів – для Польщі це хліб, молоко, масло вершкове і рослинне, свинина, курятина, для Угорщини – хліб, молоко, курятина, соняшникова олія, для Іспанії – хліб, молоко, соняшникова олія, для Білорусі – молоко, вершкове масло, курятина. Також у нас дорожче, ніж у ряді країн, рис, борошно, картопля. У більшості країн моніторингу ціни на молоко, пташине м'ясо нижче, ніж у нас. Дешевше в Україні тільки яйця і цукор, і то – по цукру ми ділимо першість з Польщею.

Вартість набору соціально важливих продуктів (сезонні продукти), за якими здійснюється моніторинг, в Україні, поки нижче, ніж у Білорусі на 8%, ніж в Угорщині на 25%, в Іспанії на 20%. А ось поляки нас обійшли, у них "кошик" вже дешевше на 3,5%, ніж в Україні.

Скільки заробляємо і "з'їдаємо"

Хоч в Україні зарплати зросли, вони все ще серйозно відстають від доходів жителів сусідніх країн. Так, за даними статистичних сайтів країн, охоплених моніторингом, середньомісячна зарплата в Білорусі 488 євро, в Угорщині – 1132 євро, в Польщі – 1188 євро, в Іспанії – 1992 євро, в Україні – 382 євро.

За середньомісячну зарплату середньостатистичний білорус може придбати 17 оцінених ЕДК продуктових наборів, угорець – 35, поляк – 45, іспанець – 62, а українець всього 14. У нас на продукти йде близько 47% доходів сім'ї. Для порівняння: поляки проїдають 18% заробленого, іспанці – 12%, білоруси – 36%.

Причини подорожчання і прогнози

Аналітики кажуть, що головною причиною поступового зрівняння українських цін з європейськими стало скасування Кабміном державного регулювання цін на продукти харчування. Наприклад, на хліб типу "український", батон, молоко жирністю 2,5%, масло вершкове жирністю 72%, варену ковбасу і свіже м'ясо 1 сорту, тушки курей і т. д., всього 18 позицій. Голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко назвав причини, по яким вартість продуктів в Україні настільки висока.

"Це призвело до поступового зростання українських цін до рівня європейських, а то і вище, як, наприклад, для молока. В Україні такий же ПДВ на сільгосппродукти, як і на промтовари (20% – авт.), а в Польщі він всього 5%, це одразу зменшує їх роздрібні ціни. В інших країнах аграріїв дотує держава, тому вони можуть продавати свою продукцію навіть нижче собівартості. Ще один момент – в Україні висока маржа (прибуток), так як бізнес закладає в неї ризики рейдерства і хабарі чиновникам. А за все платить покупець", - заявив він.

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, зауважив, що ціни в Україні будуть корелювати з європейськими, а от зарплати – навряд чи. Наприклад, кілька років тому зарплати в Україні були вище, ніж у Білорусі, тепер навпаки, тому що у них добре працює промисловість, машинобудування, тобто галузі з високою доданої вартістю. А у нас розвивається агросектор, причому експортуємо не перероблену продукцію (соки, консерви, борошно), а сировину для всього цього, тому додаткова вартість низька і піднімати зарплату складно. У результаті відставання в заробітках від Європи стане ще більше.

Джерело: Сегодня

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...