З архіву ПУ. Роботодавці усвідомили цінність втрачених заробітчан: Чехія потрапила у скруту без українських робочих рук

Без сезонних працівників з України агробізнес Чехії "опиниться на колінах"

Заробітчан чекають фермери ЄС / Фото: Радіо Свобода

Навесні та влітку 2020 року фермери Чехії були стурбовані ситуацією з урожаєм, який може повністю пропасти через відсутність українських заробітчан, які втратили можливість приїхати на сезонні заробітки у зв'язку з пандемією Covid-19. Як повідомляє Радіо Свобода, деякі чеські аграрії вже заявляють про банкрутство, зазначають Патріоти України.

Фермери констатують, що без сезонних працівників з України агробізнес Чехії "опиниться на колінах". Наприклад, в місті Брно може пропасти величезний урожай найрізноманітніших культур. Раніше там вирощували на 30 гектарах землі перець, баклажани і кавуни, а працювали на полях українські трудові мігранти.

За словами директора місцевої агрофірми Томаша Зоуфалого, раніше в Брно працювали від 150 до 300 українських заробітчан. Однак у цьому році поля практично порожні, фермери знайшли незначну кількість українців, румунів та філіппінців.

Фермер згадує, що заснував свою агрофірму на початку 90-х і з тих пір вважає за краще брати на роботу саме українців. У цьому році він планував працювати за старим сценарієм, але пандемія внесла свої корективи. Підприємець стверджує, що через карантин вже втратив близько восьми мільйонів доларів, і збитки можуть бути значно масштабнішими. Він вважає, що, якщо в Чехію не повернуться українські заробітчани, то країну чекає катастрофа.

Глава найбільшого овочевого підприємства в Чехії Павло Покірний підкреслює, що для врятування врожаю через відсутність українців залучали студентів профільних університетів і тих, хто через наслідки пандемії залишився без роботи. Однак ситуація зі збором врожаю все одно залишається катастрофічною.

Заступник міністра сільського господарства Чехії Іржі Шир вважає, що ця криза показала, наскільки українці незамінні для чеського сільського господарства.

"І не тільки в Чехії, але і в інших європейських країнах. Ніхто не був до цього готовий. Ми вже обдумуємо стратегію пошуку альтернативної робочої сили на майбутнє, щоб бути частково застрахованими від подібних історій", — додав він.

Чехія почала відкривати кордон для українців, які готові рятувати вітчизняний врожай. Фермери готові оплатити тести на коронавірус і приймати на роботу заробітчан без обов'язкової двотижневої обсервації.


Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...