З архіву ПУ. Ціна "наїзду" СБУ - $433 000 000 залишають Україну: "АрселорМіттал Кривий Ріг" відмовився від планів інвестувати прибуток у виробництво

​Понад 95% акцій "АрселорМіттал Кривий Ріг" володіє німецька ArcelorMittal Duisburg Beteiligungsgeselschaft mbH, тому в разі запланованої виплати дивідендів більш як 95% із них будуть виведені за кордон.

Навесні Арселор Міттал прийняв рішення про направлення прибутку на оновлення виробництва в Україні, сотні мільйонів доларів мали скласти питому частку річних інвестиції у вітчизняну економіку,

повідомляють Патріоти України 9 вересня 2019 року. Однак силова акція, котру СБУ після того, як її очолив пан Баканов, спонукало власників переглянути свої плани, пише бізнесмен та блогер Філіп Духлій.

"1) Весной Арселор Миттал принимает решение о направлении прибыли на обновление производства в Украине - считай, что на инвестиции в Украину

2) Летом новая власть в лице СБУ наезжает на Арселор по совершенно левым обвинениям в экоциде
3) Арселор сдается рэкетирам и заявляет о готовности вкладывать в инфраструктуру и участвовать в совместных проектах
4) СБУ продолжает наезжать
5) Арселор созывает собрание акционеров чтобы изменить решение об инвестициях и направить эти деньги на выплату дивидендов
6) Почти 450 миллионов долларов, вместо того, чтобы быть инвестированными в экономику Украины, уйдут заграницу, ухудшив при этом еще и внешнеторговый баланс и курс гривны", - чітко по пунктах розкладає бізнесмен.

За даними YouControl, на 1 липня 2019 року компанія ArcelorMittal Duisburg Beteiligungsgeselschaft mbH (Німеччина) володіла 95,1283% акцій "АрселорМіттал Кривий Ріг". Таким чином, понад 95% виплачених дивідендів будуть виведені за кордон.

Традиційно компанії ухвалюють рішення про виплату дивідендів на щорічних зборах акціонерів у квітні-травні. Прибуток заводу за 2018 рік становив 9,509 млрд грн, а нерозподілений (за всі останні роки) - 42,489 млрд грн.

Але у квітні 2019 року акціонери "АрселорМіттал Кривий Ріг" вирішили не виплачувати дивіденди, а свій річний прибуток направити на розвиток виробництва.

У ліквідованій ДФС навіть заявили про 9 млрд грн податкових претензій до компанії, хоча в ДПС сказали, що фінальна сума донарахувань ще не затверджена.

Після цього компанія анонсувала виплату дивідендів на 10,845 млрд грн (еквівалентно 433 млн дол). При цьому наголошується, що зараз акціонерам навіть вигідніше отримати дивіденди, ніж навесні, оскільки на початку травня ця гривнева сума була еквівалентна 409 млн дол.

Нагадаємо, 20 липня СБУ провела обшуки в "ArcelorMittal Кривий Ріг". Безпосередньо перед цим президент Володимир Зеленський розкритикував підприємство за невиконання в строки зобов'язання щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні і закликав надати адресну фінансову підтримку особам, які постраждали через шкідливі викиди в атмосферу.

22 липня в.о. глави СБУ Іван Баканов звинуватив менеджмент АМКР в недбалому використанні інвестицій Лакшмі Міттала.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" заперечував звинувачення на свою адресу з боку СБУ і заявив про збитки в 1 млн доларів за підсумками місяця через вимушену зупинку пуско-налагоджувальних робіт на машині безперервного лиття заготовок.

У кінці липня зустрілися із Зеленським, а також провели переговори з представниками його Офісу.

Сторони обговорили можливості поліпшення екологічної ситуації та впровадження соціальних проектів в Кривому Розі.

В результаті досягли домовленості про реалізацію п'яти кроків в продовженні модернізації підприємства і зниженні впливу на навколишнє природне середовище, а також по реалізації соціальних проектів

Однак 3 вересня Служба безпеки знову прийшла на підприємство "ArcelorMittal Кривий Ріг" для огляду об'єктів коксохімічного виробництва.

А 5 вересня співробітники СБУ повернулися на підприємство "ArcelorMittal Кривий Ріг" для перевірки агломераційної фабрики метвиробництва.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі в 2005 році за 24,2 млрд грн.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...