З комірок банків краще заздалегідь усе забрати: Українцям розповіли, що буде з їх банківськими активами у випадку повномасштабної війни

Банківські вклади українців, навіть у випадку повномасштабної війни, будуть надійно захищені. У цьому запевняє Нацбанк та інші державні установи, зазначають Патріоти України.

Банківська система має в своєму розпорядженні перевірені засоби захисту грошей населення. І в будь-якому випадку зберігати свої заощадження у банку надійніше, ніж удома під подушкою.

Банки не зберігають великих сум грошей у касах і навіть у сейфах

Із розвитком безготівкових розрахунків, дедалі більша частина активів банків зберігається на електронних рахунках. Тому вкрасти звідти готівку не вийде: її просто там немає.

Однак і паперові гроші у банках надійно захищені. Банківські вклади здебільшого не зберігаються в касах банків і навіть у їхніх сейфах. У самому приміщенні банку зберігають лише певну суму грошей, потрібну для заправки банкоматів і видачі готівки у касах.

Сховища грошей засекречені та надійно захищені

При цьому більша частина грошей міститься в спеціально обладнаних сховищах. Такі сховища є у кожному місті. Місця їхнього розташування засекречені, самі сховища надійно захищені від катаклізмів – природних, техногенних і військових. До того ж, вони надійно охороняються, причому не лише людьми, а й елементами технічного захисту. При цьому є чіткі нормативи НБУ, скільки грошей має утримуватись у сховищі, і як воно має бути обладнане.

"Згідно з цією інструкцією, кожен банк повинен мати своє сховище, яке також відповідає стандартам Нацбанку. Прописано навіть, якої товщини має бути бетон, якою має бути сейфова система тощо", - розповів фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

Проте, навіть якщо грабіжники якось зуміють розсекретити сховище, в якому містяться банківські вклади, і навіть нейтралізувати охоронців і техзахист, проникнення всередину сховища їм нічого не дасть. Справа в тому, що в момент несанкціонованого проникнення в сховище, усі гроші, які в ньому містяться, обприскуються спеціальною фарбою і стають непридатними до використання.

З орендованих комірок банків краще заздалегідь усе забрати

А ось щодо банківських комірок, які орендують деякі клієнти, тут картина зовсім інша. У разі загрози війни вміст комірок нікуди не евакуюється. Причому часто банк не знає, що ви зберігаєте у своїх комірках. Це не обов'язково мають бути гроші. Там можна зберігати будь-які речі чи документи, що мають велику цінність.Українцям розповіли, що буде з їх банківськими вкладами у випадку повномасштабної війниТому у випадку реальної загрози війни краще заздалегідь забрати вміст комірки. Не факт, що вам вдасться зберегти його вдома, і все ж, удома може виявитися надійніше.

Як працюють банки у випадку війни та окупації?

У разі початку активних військових дій на якійсь території, банківські установи на цій території припинять свою роботу. Не працюватимуть ні банкомати, ні термінали. Не можна також розплатитися в магазині карткою. Прийматимуть лише платежі готівкою.

Отже, у випадку виникнення загрози повномасштабного військового конфлікту банківські вклади краще залишити на місці. А ось невелику суму готівки потрібно мати вдома. Причому запас готівки має бути хоча б на кілька днів.


Джерело: today.ua

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...