З ризиком для життя: В Україні з'явилася нова високооплачувана професія

В Україні офіційно з'явиться нова професія – демінер. Національне агентство кваліфікацій схвалило її професійний стандарт. Він відповідає міжнародним вимогам (IMAS – International Mine Action Standards). При цьому вже зараз можна знайти високооплачувані вакансії для демінерів-саперів – як у військовому, так і в цивільному секторі, передають Патріоти України.

Про появу нової професії повідомили в Мінекономіки. Там зазначили: повна назва спеціальності – "Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)".

"Дотепер оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. Наявність професійного стандарту створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Після затвердження стандарту буде проведено ряд заходів для введення в правове поле нової професії", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: на базі професійного стандарту буде розроблено відповідний освітній стандарт. Це дозволить після здобуття акредитації від Міносвіти випускати дипломованих демінерів нарівні з іншими професіями.

Загалом, зазначається, розроблений стандарт передбачає 5 рівнів підготовки. Зокрема:

  • Базовий рівень – дозволить залучати спеціаліста до нетехнічного обстеження.
  • Наступний рівень дозволить проводити технічне обстеження.
  • Далі – розмінування територій, будівель тощо.

Робота та зарплата для демінерів

Водночас, зазначимо: насьогодні на ринку досить багато вакансій для демінерів – причому не лише у військовій сфері. Вакансії високооплачувані – деякі компанії, за інформацією великого кадрового порталу, пропонують зарплату 30 000, 40 000 і навіть 60 000 грн.

У сфері оборони ж демінери-сапери можуть заробляти набагато більше. Зокрема, можна зустріти пропозиції із зарплатами по 55 000, 74 000 та 120 000 грн.

Хто зможе платити за електроенергію з жовтня за тарифом 2,16 грн за кВт*год: Ось що потрібно зробити

вівторок, 10 вересень 2024, 18:59

В Україні тариф на електроенергію у жовтні не зміниться та залишиться на рівні 4,32 грн за кВт*год. При цьому українці, які встановили двозонний лічильник, у нічний період можуть платити за світло за тарифом 2,16 грн за кВт*год, передають Патріоти Укра...

Складатимуться із двох частин: Українцям перерахують усі пенсії

вівторок, 10 вересень 2024, 18:24

В Україні підготували пенсійну реформу, поки її не реалізували, проте деталі вже розроблено. В результаті проведення реформи пенсія складатиметься із двох частин, одна з яких залежатиме від зароблених балів. Бали порахують залежно від стажу та зарплати...