З українців безкарно стягують великі суми: "Слуги народу" пообіцяли обмежити банківські комісії під час оплати, НБУ виступив категорично проти

Народний депутат від партії "Слуга народу" Мар'ян Заблоцький заявив, що найближчим часом монобільшість обмежить суму комісії, яку беруть Visa, MasterCard і комерційні банки за користування POS-терміналами, передають Патріоти України.

"У ЄС такі правила давно введені, обсяг комісії не може перевищувати 0,2%. У нас у середньому 1,5%, плюс ще додаткові збори банків. Ці комісії лягають у вартість товару і непомітно стягуються з споживачів", – повідомив Заблоцький на Facebook.

За його словами, такі обмеження не завадять вільному ринку в Україні. "ЄС, коли вводив обмеження, пояснив все дуже просто. Конкуренція між брендами карток полягає в тому, хто запропонує вищу комісію банку емітенту. І на ринку уже сформувалась де-факто дуополія. Загальна сума цих комісій в Україні перевищує 10 млрд грн. Це явно значно більше за вартість обслуговування та розвитку системи POS-терміналів. Великий розмір комісії також стримує багатьох роздрібних торгівців від встановлення POS терміналів", – додав Заблоцький. Народний депутат від партії "Слуга народу" наголосив, що відповідні обмеження можуть запровадити вже у квітні.

Водночас проти подібної ініціативи виступили в НБУ. Національний банк повідомив, що запровадження обмеження розміру комісії інтерчейндж у Європі призвело до настання негативних наслідків. Зокрема:

  • зросла вартість річного обслуговування кредитних карток;
  • зникли з ринку пропозиції щодо безоплатного обслуговування дебетових карток;
  • зменшилася загальна кількість карток у обігу та середня кількість карток на одну особу;
  • збільшилася вартість овердрафтів та отримання кредитних коштів;
  • скоротилися програми кешбеків із стимулювання безготівкових розрахунків, які формально існують, але фактично не дають користувачу змоги отримати суттєву суму кешбеку.

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...