За рік стажу для пенсії українцям доведеться віддати 5 мінімалок: Ось хто може докупити та які правила

У 2024 році мінімальний страховий внесок для зарахування одного місяця стажу становить 1760 грн, що відповідає 22% від мінімальної заробітної плати (8 тис. грн), що в рік становить 21 120 грн. Однак, якщо громадянин бажає придбати рік стажу одноразово, сплативши всю суму єдиного внеску за необхідний період сума буде вдвічі більше – 3250 і 42 240 грн відповідно, передають Патріоти України.

OBOZ.UA розібрався скільки коштуватиме придбати місяць стажу у 2024 році. У 2024 році відбулися значні зміни в системі пенсійного страхування, включаючи підвищення мінімальної заробітної плати, що вплинуло на вартість страхового стажу.

Розмір мінімального страхового внеску, який необхідно сплатити у 2024 році для зарахування одного місяця стажу, становить 1 760 грн. Це відповідає 22% від розміру мінімальної заробітної плати, який зріс до 8 000 гривень з 1 квітня 2024 року. Розмір цього внеску визначає не лише роботодавець, який сплачує його за працюючу особу, але й сам громадянин, якщо він бажає самостійно формувати свій пенсійний стаж.

Добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування можуть брати як працюючі, так і непрацюючі громадяни. Це дає можливість особам, які не мають офіційного місця роботи або працюють за кордоном, забезпечити себе майбутньою пенсією в Україні.

Добровільні внески можна сплатити як за себе, так і за третю особу. Наприклад, якщо в реєстрі застрахованих осіб є інформація про людину, на користь якої планується сплата внесків, і вона не є пенсіонером, такі внески можна зробити на її рахунок. Суми внесків зараховуються за той місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Важливо зазначити, що періодичність та розмір сплати добровільних внесків визначаються самостійно, виходячи з фінансових можливостей та потреб. Проте для зарахування повного місяця стажу сума внеску має бути не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

В Україні стаж можна купити: також одноразово, сплативши всю суму єдиного внеску за необхідний період. Вартість стажу в такому випадку значно вища. Наприклад, якщо людині потрібно зарахувати місяць стажу, але вона не працювала, то одноразова сплата складе 3 520 гривень. За рік стажу доведеться заплатити 42 240 грн.

У 2024 році українці мають можливість купувати страховий стаж онлайн через портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Це зручно для тих, хто проживає за кордоном або не може особисто відвідати відділення Пенсійного фонду.

Докупити страховий стаж можуть громадяни України віком від 16 років. Це можуть бути особи, які проживають за кордоном, але планують отримувати пенсію в Україні, люди передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсії, а також особи з низьким рівнем офіційного доходу, які бажають збільшити розмір своєї майбутньої пенсії.

Ще один "ніж у спину": Банки Грузії та Казахстану не проводитимуть перекази через російську платіжну систему

четвер, 29 серпень 2024, 19:00

Нещодавні санкції США відчутно вдарили по фінансовому сектору Росії. Зокрема, через обмеження, низка банків Грузії та Казахстану призупинила перекази через її платіжну систему "Золота Корона", передають Патріоти України. Про це повідомив голова Націона...

Удар, звідки не чекали: Ще один "союзник" підставив Росію - населення чекає на глобальне зростання цін

четвер, 29 серпень 2024, 18:50

Російські компанії зіштовхнулися з проблемами з обробкою платежів в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Через страх потрапити під вплив вторинних санкцій місцеві банки блокують транзакції за постачання електронних компонентів та споживчої електроніки ...