Заберуть усе? Українцям доведеться повернути державі субсидії, які виплатили помилково

Українці зобов'язані повернути державі гроші, які були виплачені у якості субсидії, якщо ці кошти субсидіанти отримали помилково. Правила надання державної допомоги на оплату комуналки стали більш жорсткими, але при цьому деякі громадяни продовжують отримувати неналежні їм гроші. Є дві причини, через які нараховані субсидії потрібно повертати, зазначають Патріоти України.

Перша – надання державним органам неправдивої інформації при оформленні субсидій. Якщо субсидіанту вдалося ввести в оману органи соціального захисту та отримати субсидію, на яку він не мав права, він зобов'язаний повернути усі незаконно нараховані кошти.

Крім того, закон зобов'язує отримувача субсидії у місячний термін повідомляти органи соціального захисту про зміну будь-яких обставин, що впливають на надання та розмір субсидії: втрату роботи, підвищення зарплати, одруження, народження дитини, здійснення дорогих покупок.

У такому разі органи соцзахисту мають провести повторну комісію та оцінити, чи має громадянин право на субсидію. Якщо цього не зробити, то буде нараховано субсидію, яку згодом доведеться повернути.

Іноді субсидію продовжують нараховувати навіть після смерті субсидіанта, якщо члени його сім'ї протягом 30 днів не повідомили уповноваженого органу про факт смерті.

Якщо отримуючи субсидію, громадянин здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового споживання або сплатив послуги на суму, що перевищує 50 тисяч гривень, або придбав транспортний засіб, то він повинен повідомити про це соціальні органи. та повернути "зайву" субсидію.

Якщо орган соцзахисту захоче все ж таки вдатися до примусового стягнення коштів, йому доведеться подати до суду і спробувати там довести, що громадянин отримував надмірну субсидію і знав про це. Якщо буде доведено, що громадянин отримував субсидію завдяки подачі недостовірної інформації про своє майнове становище, йому доведеться розрахуватися з державою і повернути гроші.

"Сюрприз" від колишніх друзів: Банки Вірменії припинять обслуговування російських карток

вівторок, 19 березень 2024, 12:14

Починаючи з 30 березня цього року картки російської платіжної системи «Мир» перестануть працювати у банкоматах і POS-терміналах більшості банків Вірменії. Про це пише РБК із посиланням на представника «ВТБ Вірменія», передають Патріоти України. Наразі ...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...