Заборона на експорт зерна в країни Європи боляче вдарить по економіці: Україна втратить робочі місця і гроші

Українські аграрії з початку війни зазнають великих збитків. Не лише через втрачений врожай, який не вдалося виростити. Але й через те, що зібране зерно і перероблену продукцію неможливо продати. Зерновий коридор не діє. А тепер ще й країни Євросоюзу, одна за одною блокують експорт зерна з України, передають Патріоти України.

Якщо найближчим часом проблему не буде вирішено, Україна зазнає великих втрат на економічному фронті. На сьогодні імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України призупинили Польща, Угорщина та Словаччина. Має намір приєднатись до них і Болгарія. Вони не лише самі відмовились від української агарної продукції, а ще й заборонили транзит українського зерна через свою територію.

Щоправда, питання транзиту вже вирішено: в ніч на 21 квітня Польща має відкрити свій кордон для транзиту українського продукту через свою територію. Контроль за рухом транспорту із зерном буде дуже жорстким. Поляки навіть мають намір на перших порах приставити до українського збіжжя свій супровід, аби його десь не відвантажували по дорозі.Чому Європа відмовляється від української аграрної продукції?

На уряди європейських країн почали тиснути власні аграрії, що зазнають збитків через дешеве українське зерно, яке збувають на території їхньої країни. Через це вони не можуть продати власне збіжжя. Звісно, що це спричиняє протестні настрої серед європейських фермерів.

"Не поспішайте їх звинувачувати. Бо вони і так ці країни як члени Євросоюзу несуть фінансове навантаження. І не тільки фінансове, я кажу і про прямі грошові вливання через Євросоюз в економіку України. Це є навантаження нашими мігрантами, тимчасовими переселенцями. Їх же ж треба утримувати. Це і психологічне, і бюджетне, і фінансове навантаження", - прокоментував ситуацію нардеп Олексій Кучеренко.

З початку російської повномасштабної агресії Європа підставила Україні міцне плече і надала всебічну підтримку. Причому ця підтримка не була одноразовою, а триває вже рік. Проте коли справа дійшла до функціонування власних стратегічних галузей і до захисту національних інтересів, то уряди європейських країн були змушені вжити заходів для захисту національного виробника.

"Вони не можуть кинути під трактор економіку своїх країн і інтереси свого власного товаровиробника, тому що ці люди – поляки, або угорці, або словаки, вони мають заробляти, вони мають не банкрутіти, а платити податки, годувати свої родини, а з цих податків фінансується Україна", - наголосив нардеп.

Збитки через втрату польського,угорського, словацького і можливо ще якогось ринку, звісно, будуть чималі. Адже експорт аграрної продукції – це ще й валютні надходження, які вкрай потрібні Україні. За словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського, в уряді пробують їх підрахувати, але наразі це задача із багатьма невідомими.

Залишається надія, що все ж вдасться розблокувати морський шлях для українського зерна, який зараз не працює з вини Росії. Як кажуть експерти, маніпулюючи зерновим коридором, РФ намагається виторгували собі більш вигідні позиції на можливих мирних перемовинах. Втім, до цього ще далеко, кажуть військові експерти

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...