Заборона пальмової олії в Україні: Як це вплине на якість продуктів та ціни

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5148, який обмежує використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема у дитячому харчуванні. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, передають Патріоти України.

Закон №5148 обмежує використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій (зокрема, пальмової) при виробництві деяких продуктів, а саме:

  • у традиційних молочних продуктах;
  • у дитячому харчуванні;
  • у кондитерських виробах – шоколад, морозиво тощо.

Законом також буде введено штрафні санкції за відповідні порушення, а також чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах має бути не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів у продукті, а на маркуванні повинно бути чітко вказано, який саме трансжир у ньому міститься.

Членкиня Української гастроентерологічної Асоціації Алла Курилець розповіла детально про шкоду пальмової олії: «Пальмова олія містить багато насичених (некорисних жирів), які можуть накопичуватися в клітинах печінки, що призводить до фіброзу, а потім і до цирозу. Крім того, насичені жири мають негативний вплив на серцево-судинну систему, оскільки, як вже згадувалося, порушується обмін холестерину, що сприяє утворенню бляшок, які закупорюють судини, і виникає ризик інсульту».

Незважаючи на це, виробнику вигідно використовувати саме пальмову олію. Заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини та начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в Києві Юрій Миркєєв пояснив, чому так.

«Трансжир – це речовина, яка здешевлює вартість продукту. Умовно – молочний жир коштує 300 грн за кілограм, а трансжир – удвічі дешевший. Завдяки такій різниці в ціні можна отримати надприбуток. Оператор ринку може знижувати ціну і розповідати, що в нього класний продукт, але якщо ми бачимо, що кондитерські вироби дешеві, то ми маємо розуміти, що «дешева рибка – погана юшка», – наголосив Миркєєв.

За словами чиновника, заборона пальмової олії не вплине на вартість натуральних продуктів, але ті продукти, в яких використовувалися трансжирні кислоти, або зовсім зникнуть, або виробники будуть змушені перейти в правове поле і використовувати незаборонені інгредієнти.

«Ціна зросте не тому, що оператори ринку хочуть отримати надприбуток, а тому, що вони будуть змушені використовувати безпечну сировину. Завдяки цьому ми отримуватимемо безпечний харчовий продукт, але відповідно і ціна підніметься на цей сегмент продуктів», – повідомив Юрій Миркєєв.

Джерело: УНІАН

Пенсійні виплати уріжуть з січня 2026 року: Ось хто в списку

вівторок, 9 грудень 2025, 12:58

У 2026 році кілька категорій українських пенсіонерів потраплять під вимогу уряду щодо обмеження щомісячних виплат. Скорочення торкнеться лише тих громадян, чия виплата перевищуватиме максимальний розмір. Це передбачено ухваленим законопроєктом "Про Дер...

Ринок праці в Польщі здивує? Ось до чого готуватися українцям у 2026 році

вівторок, 9 грудень 2025, 12:28

У 2026 році ринок праці Польщі залишатиметься відкритим для іноземних працівників, зокрема українців, але з кількома важливими змінами. Новини.LIVE з'ясовували, наскільки ці зміни допоможуть нашим громадянам працевлаштуватися у сусідній країні, передаю...