Зачепить кожного українця! У Раді заговорили про альтернативний план підвищення податків

Депутати Верховної Ради (ВР) можуть не підтримати урядову пропозицію щодо підвищення податків в Україні. Зокрема, замість підвищення військового збору на 5% та поширення його на ФОП та бізнес, у парламенті пропонують альтернативу - підняти податок на додану вартість (ПДВ, зараз 20%). Про це заявив спікер ВР Руслан Стефанчук в інтерв'ю. Яким саме може бути підвищення ПДВ, він не уточнив, передають Патріоти України.

"Є філософія, яку запропонував уряд – у багатьох місцях взяти потроху. Вони запропонували таку модель. Існує інша модель – взяти один податок, який має найширшу базу обслуговування, а саме податок на додану вартість – і підвищити його на певний відсоток", – сказав Стефанчук.

Заступник голови комітету з питань податків Ярослав Железняк ("Голос") вважає, що ця заява свідчить про зменшення шансів урядового законопроєкту на швидке голосування в парламенті. "Думаю, що шанси урядового закону, ви вже і так розумієте, з початку були невеликі. А зараз наближаються до нуля в такому вигляді", – зазначив нардеп.

На думку Стефанчука, варіант із підвищенням ПДВ може спричинити менше суспільної критики, аже "поширюється на всіх". "Нам потрібно також зрозуміти не тільки, чи отримаємо ми цю необхідну суму, а й скільки голосів за це ми отримаємо в парламенті", – сказав Стефанчук.

Спікер вважає, що очевиднішою модель підвищення податків стане після обговорення відповідних документів у профільному комітеті ВР. Водночас, за словами Стефанчука, альтернативи підвищенню податків немає, питання лише у моделі такого підвищення.

"Ми усвідомлюємо, що ми можемо або збільшувати надходження до бюджету шляхом підняття оподаткування, або через емісію. Емісія – це не вихід. Ми не можемо допустити цього", – сказав голова ВР.

Підвищення податків в Україні: що запропонував Кабмін

Уряд України 18 липня схвалив законопроєкт, який пропонує внести зміни до Податкового кодексу. Фінальне рішення, втім, ухвалюватиме не Кабмін, а депутати Верховної Ради. Дата розгляду законопроєкту у першому читанні ще не визначена.

Документом передбачається підвищення військового збору, а також запровадження низки нових податкових платежів. Зокрема:

  • Збільшити ставку військового збору з 1,5 до 5%. При цьому його зобов'яжуть платити юросіб та фізосіб-підприємців (ФОП) – за різними ставками залежно від групи.
  • Обкласти військовим збором торгівлю нерухомістю та авто.
  • Ввести податок на солодке газування.
  • Стягувати військовий збір у розмірі 30% від вартості під час продажу ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння.
  • Обкласти військовим збором фіз- та юросіб при купівлі банківських металів.

У Мінфіні підрахували, що у разі підвищення військового збору до 5% кожен українець із мінімальною зарплатою віддаватиме по 400 грн на місяць, а з близької до середньої зарплати у 20 тис. грн стягуватиметься вже по 1 тис. грн. Щоденні платежі становитимуть 13 та 33 грн відповідно.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, загалом Україні щодня потрібно витрачати на оборону по 5,6 млрд грн. По суті, це щоденний військовий збір із 14 млн мінімальних зарплат.

"Необхідно знайти додаткові 500,3 млрд грн для забезпечення критично важливих потреб. При цьому можна розраховувати лише на власні ресурси, основними з яких є податки та внутрішні запозичення. Тому 1/4 із цієї суми пропонуємо закрити за рахунок перегляду військового збору з 1,5 до 5% для фізичних осіб", – пояснював Марченко.

В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

середа, 7 серпень 2024, 11:22

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не в...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...