Загроза нової катастрофи: Третина полів України завалена металом та хімікатами - на природне відновлення підуть сотні років

Розв'язана Росією війна зашкодила чи призвела до забруднення вже третини українських земель. На природне відновлення цього ресурсу можуть піти сотні років. Щоб прискорити цей процес, знадобляться мільйони доларів та близько десятиліття активної роботи над рекультивацією, передають Патріоти України.

У середньому на кожні 100 га землі вже нині припадає понад 50 тонн металів та хімічних сполук, підрахували фахівці відділу екологізації промисловості ГО "Екодія". А заданими Державної екологічної інспекції, лише за перші чотири місяці повномасштабного наступу РФ завдала шкоди землі та ґрунтам на 80,5 млрд грн.

"Верхні, найродючіші, шари ґрунту страждають найбільше. Вони й відновлюються найповільніше: природний темп відновлення родючого шару ґрунту – один сантиметр за сто років", – зазначають фахівці.

За попереднімирозрахунками Київської школи економіки, вартість обстеження та розмінування постраждалих земель оцінюється в 436 млн дол. А подальша їхня рекультивація коштуватиме 39,6 млн дол., і цей процес триватиме не менше десятиліття.

Як вважають експерти "Екодії", найбільш ефективним способом відновлення земель є консервація, тобто виведення їх з господарського використання, та ренатуралізація, поступове повернення до природного стану, висаджування багаторічних трав чи лісів.

"В аграрній Україні ця стратегія здається малоймовірною. Але принаймні частково, в окремих регіонах, найбільш схильних до ерозії та деградації, консервація необхідна", – упевнені фахівці.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...