Залежить не лише від стажу: Хто з пенсіонерів має отримувати доплату у розмірі 25% прожиткового мінімуму

В Україні особи, які мають статус учасника бойових дій, мають отримувати доплату до пенсії у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для людей, які втратили працездатність, передають Патріоти України.

Таку відповідь юристи надали на лист чоловіка, який брав участь у бойових діях у 1968 році в Чехословаччині, і має трудовий стаж — 40 років та 9 місяців.

«В даному разі основний розмір пенсії, найімовірніше, розрахований на загальних підставах за нормами Закону „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“. Розмір такої пенсії залежить не лише від кількості стажу, а й від розміру заробітної плати», — йдеться у відповіді фахівців.

Крім того, зазначено, що особам, які мають статус учасника бойових дій, до пенсії повинні також доплачувати допомогу у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Така доплата встановлюється незалежно від виду пенсії. На сьогодні розмір зазначеного прожиткового мінімуму становить 2093 гривні, отже розмір зазначеної надбавки — 523,25 гривні. Це передбачено Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

При цьому загальний розмір пенсії з усіма надбавками в учасника бойових дій не може бути нижчим за 210% зазначеного прожиткового мінімуму, тобто не нижчим за 4395,30 гривні. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів № 656 від 28 липня 2010 року (у редакції від 16 липня 2021 року). Тобто, якщо чоловік отримує меншу суму, то має всі шанси на відновлення справедливості

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...