Залишаться без грошей? В українців будуть проблеми зі стажем і виходом на пенсію, - експерт

В Україні щороку вимоги до стажу, достатньому для виходу на пенсію, посилюються на дюжину місяців. У 2023-му, наприклад, для виходу на пенсію 60-річній людині потрібно буде мати 30 років стажу. Як говорить старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко в коментарі "Обозрєватєль", до 2028 року норма стажу становитиме вже 35 років, передають Патріоти України.

За словами вченої, критичним стане 2025 рік, починаючи з якого більшість українців не зможе вийти на пенсію вчасно. Раніше аналітики Пенсійного фонду стверджували, що навіть за умови зміни вимог до стажу близько 55% українців все одно зможуть вийти на пенсію в 60 років. Але ці оцінки були складені ще до пандемії COVID-19 та повномасштабної війни. Тільки з початком повномасштабної війни (і за попередніми підрахунками) близько 3 млн українців перестали платити єдиний соціальний внесок. І, отже, їм не зараховується стаж.

Як каже Ткаченко, якщо ситуацію не змінити і вимоги до стажу не знизити, то при формально діючому пенсійному віці в 60 років українці будуть змушені працювати мінімум до 63 або навіть до 65 років. Інакше, всі хто не виконає вимоги по стажу, не зможуть вчасно отримати пенсію.

А як же "Вєлічіє"? - За рівнем життя Росія вже через три роки впаде нижче не лише Казахстану але і Туркменістану – МВФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 6:15

Російські заробітчани в середньоазійських республіках - перспектива кошмар котрої скрепоносці уявити поки не можуть. Найближчими роками Росія продовжить втрачати позиції в рейтингу країн світу за рівнем життя, прогнозує Міжнародний валютний фонд. Як пи...

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...