Залишимо заліське московській недоімперії: НБУ змінить назву монет менше однієї гривні на історично притаманне Україні, копійок більше не буде

Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з "копійка" на "шаг". Про це повідомила пресслужба НБУ в понеділок, 2 вересня, передають Патріоти України.

Зазначається, що це потрібно для відновлення історичної справедливості, дерусифікації та відродженню національних традицій.

"Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як "копійка" фактично є символом московської окупації", - йдеться в повідомленні.

"Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет - це слово "шаг", - наголосив голова НБУ Андрій Пишний.

***

Шаг — назва кількох типів грошей, що використовувалися на території України починаючи з 16 століття у чеканці короля польського і великого князя литовського. Мала широкий вжиток у часи Гетьманщини, а також випускалася УНР з 1917 року. Назва походить від староукраїнського *сяг («крок»), або від слова «шеляг» (пол. szeląg).

Розмитнення авто в Україні: Чи існують пільги і що треба знати

середа, 4 вересень 2024, 18:56

Українці можуть купити авто за кордоном, але для цього потрібно його розмитнити. Нині пільг на цей процес майже немає, передають Патріоти України. Для українців відмінили пільгу на розмитнення авто і тепер цей процес знову платний. Проте авто для війсь...

В Україні посилять пенсійні правила: Ось хто більше не зможе вчасно отримувати виплату

середа, 4 вересень 2024, 18:43

В Україні пенсійні правила посилять з 1 січня 2025-го. Це відбудеться в межах змін, що було ухвалено ще в 2017-му. В результаті ще більше українців не зможе вийти вчасно на пенсію (тобто в 60 років), передають Патріоти України. Як йдеться в матеріалі O...