Замінить Rafale і Eurofighter: Бойовий "літак майбутнього" Європи злетить у 2026 році

Підписаний у четвер, 20 лютого, контракт на будівництво першого прототипу обійдеться в 150 млн. євро.

Франко-німецький проект створення багатоцільового літака фронтової авіації з робочою назвою Système de Combat Aérien du Futur (SCAF) був затверджений в 2017 році, пізніше до нього приєдналася Іспанія. У цей проект, крім літака, входить створення європейських дронів і системи спільного оперативного командування «Air Combat Cloud», передають Патріоти України.

За планами, до 2040 року новий європейський літак повинен замінити французькі Rafale і європейські Eurofighter, що знаходяться на озброєнні в деяких країнах ЄС. А прототип повинен зробити свій перший політ вже в 2026 році.
У проекті беруть участь компанії Airbus, Dassault Aviation, а також Safran, MTU Aeor Engines, MBDA і Thales SA. До 2026 року країни планують інвестувати в проект до 4 млрд. євро. А загальна його вартість оцінюється в суму до 50 млрд. євро. Керівництво проектом здійснює Франція.

На церемонії підписання угоди були присутні міністри оборони Франції і Німеччини, Флоранс Парлі і Аннегрет Крамп-Карренбауер, а також держсекретар Іспанії з питань оборони Анхель Оліварес Рамірес.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...