Зарплати перерахували, працівників критично не вистачає: У НБУ розповіли про аномальну ситуацію на ринку праці

В Україні спостерігається значний зріст зарплат через дефіцит кадрів. Тільки в першому кварталі цього року зарплати зросли на 17,7%. Найбільше не вистачає робітників у сферах охорона, будівництво та робітничі спеціальності, передають Патріоти України.

Як йдеться в інфляційному звіті НБУ, на ринку праці зберігатиметься дефіцит кадрів. Роботодавці вимушені піднімати зарплати, що також впливає на зростання споживання. Хоча в другому кварталі 2024 року зростання кількості вакансій на сайтах пошуку роботи дещо сповільнилося, попит на робочу силу залишався суттєво вищим, ніж рік тому.

Кого найбільше не вистачає

Кількість оголошень у сферах охорони, будівництва та робітничих спеціальностей значно перевищує минулорічні показники, тоді як у сфері ІТ – суттєво скоротилася. Також попит залишався пригніченим в освіті, дизайні, мистецтві та культурі.

Крім того, міграція за кордон та мобілізаційні процеси призвели до подальшого скорочення пропозиції робочої сили та посилення проблеми браку працівників для підприємств, що все відчутніше обмежувало їхню діяльність.

Зокрема, за даними ООН, у першому півріччі кількість мігрантів за кордоном зросла майже на 240 тис. – до 6.6 млн осіб. Крім того, надалі знижувався рівень участі в робочій силі серед чоловіків.

Як зросли зарплати

Лише в першому кварталі 2024 року в середньому реальні заробітні плати збільшилися на 17.7%, йдеться в звіті НБУ. Високі темпи зростання зарплат збереглися й у другому кварталі.

Значні диспропорції на ринку праці зберігатимуться й на прогнозному горизонті. Певний час триватиме міграційний відплив населення . Мобілізація та порівняно тривалий процес набуття спеціальних професійних навичок новими працівниками також стримуватимуть пропозицію робочої сили. Навіть за подальшої нормалізації умов функціонування економіки повернення мігрантів в Україну, які все більше адаптуються до життя за кордоном, буде повільним.

Крім того, диспропорції на ринку праці залишаться нерівномірними за регіонами й галузями та визначатимуться змінами структури економіки. Певні виклики для ринку праці матиме повернення демобілізованих до цивільного життя. Тому рівень безробіття знижуватиметься в прогнозному періоді, однак залишатиметься підвищеним порівняно з показниками до повномасштабного вторгнення.

Є і позитивні прогнози. Очікується, що реальні зарплати перевищать свій довоєнний рівень протягом 2025 року та зростатимуть надалі.

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...

В Україні стрімко здорожчають популярні продукти: Ось на яку вартість очікувати

середа, 7 серпень 2024, 9:32

До кінця літа 2024 року ціни на крупи можуть зрости на 3-5%, а на хліб – на 4-6% через зростання цін на електроенергію та сировину. Споживачам варто бути готовими до подальшого підвищення вартості цих продуктів. Про це розповіла науковиця Інституту агр...