Зарплати в Україні зміняться: На кого чекає підвищення доходів у 2023 році

Незважаючи на те, що в Україні офіційно не підніматимуть мінімальну зарплату у 2023 році, доходи громадян мають незабаром зрости. Більшість роботодавців готова підвищити своїм співробітникам зарплати від 8 до 30%. У макропрогнозі від Мінекономіки передбачено підвищення середньої зарплати до 18 261 грн, передають Патріоти України.

За оцінкою НБУ, інфляція у 2023 році становитиме приблизно 21%. Саме на стільки українці втратять купівельну спроможність, якщо їм не переглянуть зарплату.

У передноворічному опитуванні Rabota.ua про готовність підвищити працівникам зарплати заявили 60% респондентів. Проте здебільшого підняття планується незначне – на 5 -10%. Лише 3,7% роботодавців в Україні готові підвищити зарплату більш ніж на 20%, щоб якось наздогнати інфляцію.

Експерти з ринку праці зазначили, що зарплати зростатимуть насамперед у приватному секторі, особливо у галузях, критичних для економіки. Водночас, у державному секторі зростання доходів громадян буде повільнішим – воно залежатиме від можливостей держбюджету.

На фоні інфляції та подій у світі за рівнем зарплат українці відкотяться до показників 2014 – 2015 років у доларовому еквіваленті. Громадянам слід бути готовими до того, що дохід у 2023 році все ще буде нестабільним.

За підсумками 2022 року українська економіка скоротиться на 25-30% і приблизно на стільки ж знизиться потреба в робочій силі. При цьому 2023-й має стати роком зростання на ринку праці після обвалу. Роботодавці збираються повернути в Україну своїх співробітників, які віддалено продовжують роботу за кордоном. Також будуть відкриті й нові вакансії у сферах, які під час війни стали особливо затребуваними.

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...