Затримки із західною допомогою Україні призводять до дефіциту бюджету в $43 млрд: У Financial Times вказали на великі проблеми

Затримки з постачанням зброї Заходом Україні призвели до величезного дефіциту бюджету, через який Києву насилу вдається знаходити кошти на утримання ЗСУ. Про це в коментарі Financial Times заявив глава Мінфіну Сергій Марченко, передають Патріоти України

За словами чиновника, повільне постачання зброї - особливо американської - призвело до зростання військових витрат України на $12 млрд.

За оцінками співробітників Кабміну, через стан речей, що склався, у 2024-му дефіцит держбюджету становитиме трохи менше ніж 25% ВВП (приблизно $43,5 млрд). У квітні нинішнього року Конгрес США схвалив пряму військову допомогу на загальну суму в $27 млрд доларів, але її розподіл, як і раніше, відбувається «повільно», стверджує Марченко. «У нас, як і раніше, не вистачає необхідної зброї, боєприпасів і снарядів», — каже глава Мінфіну.

За словами чиновника, ситуація, що склалася, означає, що в України «не вистачатиме грошей на виплату зарплат нашим військовослужбовцям», а затримки із західною допомогою призвели до того, що кошти, відкладені на фінансування ЗСУ на кінець 2024 року, довелося використати для «закупівлі необхідної зброї та боєприпасів»

Крім того, як вважає Марченко, якщо такий стан речей із західною допомогою збережеться, то Києву доведеться фінансувати війну завдяки скороченню бюджетних видатків, продажу державних активів і підвищенню податків.

«Україна перебуває в дуже вразливому становищі», — сказав глава Мінфіну, додавши, що кредит у розмірі 50 млрд доларів від країн G7 був би«чарівним рішенням», яке дало б змогу країні закупити військові матеріали та не допустити потрапляння у фінансове становище, яке стривожило б її кредиторів, таких як МВФ.

G7 має намір завершити кредит цього року і погасити його за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів російського центрального банку на суму 260 млрд євро, більша частина яких зберігається в бельгійській системі Euroclear. Союзники вирішать, як витратити 50 млрд доларів, але українські чиновники сподіваються, що принаймні частину буде виділено на зброю.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...