Зацікавились Франція та Китай: У Харкові створили унікальний двигун для міжпланетних польотів (відео)

Іонно-плазмовий двигун швидший та економніший, ніж ті, які працюють на хімічному пальному.

Нові українські космічні двигуни вже готові замовляти у світі. Розробкою харківських дослідників зацікавились Туреччина, Франція та Китай. Йдеться про сучасний іонно-плазмовий двигун для міжпланетних польотів. Саме він дозволяє розігнати супутники до рекордної швидкості, але при цьому досить економний, повідомляють Патріоти України.

Як працює двигун можна побачити хіба що у відкритому космосі або ж усередині металевої камери. Там — суцільний вакуум. Цю унікальну камеру мають лише харківські науковці. Запевняють, що вона — єдина в Україні.
Іонно-плазмовий двигун швидший та економніший, ніж ті, які працюють на хімічному пальному. "Без цих двигунів неможливі польоти між планетами. Неможливе дослідження далекого космосу. З цими двигунами супутники літають 15-20 років", — говорить керівник відділу електроракетних двигунів Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського Андрій Лоян.

Двигун працює на інертному газі, який найбільше підходить для космічних мандрівок. Андрій Лоян тримає у руках плазмовий двигун. Схожий на той, який випробовують у вакуумній камері. Такі силові агрегати — не новинка, у світі їх використовують ще з минулого століття. Але харківські вчені переконують: їхній винахід потужніший.

Цей двигун винайшли вчені з авіаційного інституту. Щоправда, їхня розробка десятки років лежала у шухляді. Не було фінансування. Допоки нею не зацікавилось одне з приватних підприємств. На виготовлення агрегату пішло 6 мільйонів доларів і три роки роботи. Поки ж розробка проходить випробування, але планують, що вже наступного року український агрегат понесе супутники у космосі. Нині двигуном зацікавилися Туреччина, Франція та Китай.
Джерело: ТСН.ua

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...