Завдання на найближчі півтора року: Які умови має виконати Україна в обмін на $5 млрд від МВФ

Всі перераховані умови по траншах - це так звані "структурні маяки", без досягнення яких МВФ не виділить Україні кошти.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив меморандум про співпрацю з Україною, який містить умови надання кредитної підтримки, повідомляють Патріоти України.

У документі перераховані завдання, які стоять перед Україною на найближчі півтора року (саме на такий термін розрахована програма stand by). Виконання цих умов дозволило б отримати сумарно 5 млрд доларів від МВФ.

На початку травня нинішнього року стало відомо, що МВФ відмовився від програми розширеного фінансування EFF для України, яка була попередньо схвалена в кінці 2019 року. Замість цього була запропонована 18-місячна програма stand by загальним обсягом 5 млрд доларів з більш простими вимогами, але і з меншою сумою фінансування. Вже 11 червня уряд отримав перший транш в рамках цієї програми на суму 2,1 млрд доларів.

Ще чотири транші Україна може отримати невеликими сумами до грудня 2021 року. Кожному з траншей визначено набір умов. Таким чином, у програми буде чотири перегляди. Перший блок вимог потрібно виконати вже до кінця літа нинішнього року.

Для проведення першого перегляду програми (до 1 вересня 2020 року) та отримання другого траншу в розмірі 675 млн доларів Україна повинна виконати такі умови:

- держбанки повинні подати плани щодо скорочення обсягу проблемних кредитів, а Кабмін повинен затвердити ці плани;

- тарифи на газ в Україні з 1 липня остаточно повинні стати ринковими (крім поставок газу комунальним підприємствам, для них є відстрочка до травня 2021 року). Повинно бути введено законодавча вимога, згідно з яким з 1 жовтня 2020 року компанії-постачальники тепла зможуть кілька разів на рік переглядати тарифи з урахуванням ринкових цін на газ.

Для проведення другого перегляду програми (до 1 грудня 2020 року) та отримання третього траншу в розмірі 675 млн доларів Україна повинна виконати такі умови:

- до кінця вересня має бути прийнятий новий статут "Нафтогазу України", що передбачає посилення вимог з корпоративного управління відповідно до вимог ОЕСР;

- до кінця жовтня має бути прийнятий новий закон про Фонд гарантування вкладів. Фонд повинен отримати право подавати в суд на екс-власників банків-банкрутів без обмежень по строках позовної давності. Також Фонд повинен отримати право укладати з "опонентами" мирові угоди;

- реформа Вищої ради правосуддя (кінець жовтня-листопада). Повинні бути внесені зміни в закон про ВРП, які посилять вимоги до членів Ради, а також створять на її базі інспекційну комісію, яка буде більш активно проводити розслідування проти нечесних суддів;

- посилення вимог до банків (до кінця листопада) .Украина повинна впровадити в своє законодавство рекомендації Базель III з корпоративного управління та по роботі наглядових рад банків, по вимогам до власників банків).

Для проведення третього перегляду програми (до 15 травня 2021 роки) та отримання четвертого траншу в розмірі 550 млн доларів Україна повинна виконати такі умови:

- реформа Податкової та Митниці (до 1 січня 2021 роки). Ці органи повинні запрацювати як єдині юрособи з 1 грудня 2020 року. Потім Держфіскальну службу повністю ліквідують, а всі активи, включаючи IT-системи, передадуть новим відомствам.

- аудит фонду Covid-19 (до кінця березня 2021 року) .Такий аудит проведе Держаудитслужба із залученням іноземних консультантів.

Для проведення четвертого перегляду програми (до 15 жовтня 2021 роки) та отримання п'ятого траншу в розмірі 1 млрд доларів умови поки не прописані.

Всі перераховані вище умови по траншах - це так звані "структурні маяки", без досягнення яких МВФ не виділить Україні кошти. Крім того, в меморандумі є ще деякі умови, однак вони не мають статусу суворих зобов'язань та не прив'язані до конкретної дати.

Джерело: LIGA.net

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...