Завдав збитків державі на 1,5 млрд.: Коломойський використовує "Центренерго" в своїх інтересах, - експерт

"Центренерго" продає електроенергію підприємствам Коломойського по заниженим цінам – 1,10-1,30 грн кВт / год, в той час як згідно встановлених НКРЕКП норм може продавати по 1,64 кВт/год.

Ігор Коломойський. Фото: НВ.

Бізнесмен Ігор Коломойський заробляє на державній компанії "Центренерго" за допомогою схем, в результаті чого державі вже завдано збитків в сумі 1,5 млрд грн, однак правоохоронні органи не реагують на ці зловживання. Про це заявив член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в ефірі 112 каналу, передають Патріоти України.

"Компанія "Центренерго", на жаль, підпала під вплив оточення Ігоря Коломойського. На "Центренерго" посилилися позиції, Коломойський відверто висловлював симпатію до керівництва підприємства, яке змінилося, до Потапенка, Біляєва, які там працюють. І несподівано з червня місяця, коли відбулися зміни, "Центренерго" розпочало для феросплавних заводів, Запорізького, Нікопольського заводів поставки електроенергії по нижчій ціні, ніж та, по якій вони виробляють електроенергію. Тобто, вони фактично працювали собі в збиток", - розповів Корольчук.

Він повідомив, що "Центренерго" продає електроенергію підприємствам Коломойського по заниженим цінам – 1,10-1,30 грн кВт / год, в той час як згідно встановлених НКРЕКП норм може продавати по 1,64 кВт/год. Внаслідок цього держкомпанія стала збитковою.

"1,5 млрд гривень збитків. Спочатку очікували, що буде до 1 млрд гривень. Цифра вийшла набагато більшою. Грубо кажучи, була ціна 1,64 гривні без ПДВ вартість 1 кВт-години електроенергії, це так званий прайс-кеп, який встановила НКРЕКП, та ціна, яку всі промислові споживачі платили. "Центренерго" ж продавало електроенергію по ціні в різні періоди від 1,10 до 1,30 гривні, практично на 30% менше", - пояснив Корольчук.

Експерт звернув увагу, що попри наявні зловживання на держпідприємстві, на це не реагують правоохоронні органи. "У випадку "Центренерго" це є конкретний вимір, тобто, є збитки підприємства. Це державне підприємство, управляє ним Фонд держмайна. Фонд держмайна змінює також керівництво. І, в принципі, будь-який правоохоронний орган, ГПУ, наприклад, чи МВС, чи СБУ, НАБУ нас є, ДБР, у нас же їх багато, вони могли б зацікавитися цим питанням. У них є навіть право із ЗМІ також брати цю інформацію і перевіряти. Тут завдана шкода безпосередньо", - сказав Корольчук.

Раніше ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія "Центренерго" підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з бориспільської фірмою "Нафта Форс", засновник і директор якої має відношення до діяльності групи "Приват". "Центренерго" закуповує вугілля по 2500 грн за тонну, що значно вище ціни, розрахованої за формулою "Роттердам+", яка становить 1740 грн за тонну. Вироблену з цього вугілля електроенергію компанія продає за заниженим тарифом (1,3 грн кВт / год) підприємствам, власником яких є Ігор Коломойський, а собівартість струму становить 1,9 грн кВт / год.

Натомість САП та НАБУ продовжують переслідування в справі формули "Роттердам+", незважаючи на те, що є два рішення суду та щонайменше три незалежні експертизи, які підтверджують законність та економічну обгрунтованість формули.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...